Сирийското правителство заяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия

...
Сирийското правителство заяви, че експлозията на важен газопровод, пресичащ Близкия
Коментари Харесай

Сирия: Взривът на газопровода бе терористична атака

Сирийското държавно управление съобщи, че детонацията на значим газопровод, пресичащ Близкия изток, е резултат от терористична офанзива. Съединени американски щати оповестиха, че подозират, че саботажът е дело на джихадистите от "Ислямска страна ", заяви Българска телеграфна агенция.

Взривът остави през днешния ден цяла Сирия без електричество, само че електрозахранването последователно се възвръща, обявиха сирийските управляващи.

Според гражданин на Дамаск електрозахранването в града е възобновено. Експлозията избухна в сектора от по този начин наречения Арабски газопровод сред градовете Ад Думаир и Адра, на северозапад от столицата Дамаск.

"Направените оценки демонстрират, че детонацията е резултат от терористична офанзива ", сподели сирийският министър на петрола и минералните запаси Али Ганем, представен от държавната осведомителна организация САНА. Той не даде повече детайлности.

В Женева американският специфичен делегат за Сирия Джеймс Джефри съобщи, че напоследък се следи активизиране на "Ислямска страна " в югоизточната част на сирийската пустиня.

През март 2019 година групировката загуби и последната територия, която контролираше в Сирия, само че към момента има обособени "гнезда " с нейни бойци. "Все още изследваме въпроса (с експлозията). Но съвсем несъмнено е, че става дума за удар на "Ислямска страна ", сподели Джефри пред кореспонденти при започване на договаряния за Сирия под егидата на Организация на обединените нации.

Арабският газопровод се простира от Египет до Йордания и Сирия. Сирийската държавна телевизия излъчи фрагменти от огромен пожар след детонацията. По-късно заяви, че огънят е сподавен.

През 2013 година огромна част от Сирия остана без електричество, откакто при размирен обстрел беше улучен газопровод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР