Сирийският президент Башар Асад публикува днес указ за нова амнистия,

...
Сирийският президент Башар Асад публикува днес указ за нова амнистия,
Коментари Харесай

Башар Асад обяви нова амнистия за затворници

Сирийският президент Башар Асад разгласява през днешния ден декрет за нова прошка, отнасяща се по едно и също време за пандизчии, наказани по общия ред, за съучастничество в терористични действия, както за някои типове трафик, съобщи Франс прес.

Това не е първата обща прошка, оповестена от сирийския държавен глава от началото на спора, почнал през 2011 година след потъпкване на продемократични демонстрации. Актът съдържа точни критерии и условия, определящи кои могат да се възползват от амнистията. Решението е взето няколко седмици преди президентските избори на 26 май, на които още занапред се счита, че Асад ще бъде победител, добавя Българска телеграфна агенция.

Обнародваният през днешния ден декрет дава право на обща прошка за закононарушения и престъпления, осъществени преди 2 май 2021 година, заяви сирийското президентство в обществените мрежи. По силата на този акт могат да бъдат помилвани пандизчии, наказани за дребни закононарушения, само че и малолетни. Амнистията визира и лишени от независимост за закононарушения по закон от 2012 година за " тероризма " - термин, употребен нормално от управляващите във връзка с бунтовниците и борците против режима.

Указът планува да бъдат помилвани и наказани за присъединяване в скрит план, за прикриване на терористичен акт или прослава на тероризма. Не се дава прошка при положение на терористичен акт, довел до смъртен случай.

Прошка могат да получат и пандизчии за контрабанда или отбягване на мита, както и за трафик на опиати - при някои условия, по-специално заплащане на санкция.

Амнистията се отнася и за дезертьори от войската, които ще се предадат на правораздаването след приемането на указа - до три месеца, в случай че са в Сирия и до шест месеца, в случай че живеят в чужбина.

Извършителите на отвличания също ще бъдат помилвани, в случай че освободят абсолютно жертвите си до 10 дни.

Осъдени, страдащи от неизлечими болести, налагащи помощ във всекидневния живот, могат да бъдат освободени, в случай че са над 70-годишни.

Действието на амнистията не включва наказани за контрабанда с оръжие, държавна измяна, шпионаж, съглашателство с врага и терористични актове, довели до гибел, прецизира Асошиейтед прес.

Такива амнистии бяха оповестени през 2019 и през 2018 година за дезертьори от армията и донаборници, които не са минали наложителната военна работа. А най-мащабната прошка от началото на спора в Сирия, оповестена от сирийския президент, беше тази от юни 2014 година прошка.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР