Сирийският парламент утвърди тази сряда сряда законопроект, който предава управлението

Сирийският парламент утвърди тази сряда сряда законопроект, който предава управлението ...

Руска компания поема контрола на най-голямото пристанище на Сирия за 49 години.


Сирийският парламент утвърди тази сряда сряда законопроект, който предава управлението на най-голямото пристанище на страната на руска фирма за срок от 49 години, съобщава на сайта си телевизионния канал Франс 24.

Преговори за отдаване под наем на порта бяха проведени през април между президента Башар Асад и руски официални лица. Отново той е последната институция, която трябва да одобри решението на парламента.
Израел нанесе удари по цели в Сирия 13 са загинали и десетки ранени при инцидента
Сделката между Дамаск и руската компания Стройтрансгаз за управлението, разширяването и експлоатацията на пристанище Тартус бе подписана за първи път в края на април.

Това е един от многото доходоносни договори между Дамаск и Москва, която има военноморска база в Тартус и е ключов съюзник на режима на президента Башар Асад.

Законопроектът създава борд на директорите, който да контролира управлението и експлоатацията на пристанището, съобщи агенция САНА, цитирана от БГНЕС.

Според споразумението шестимата директори ще бъдат разделени по равно между Дамаск и Стройтрансгаз, но ръководството на борда ще запази за руската компания, каза САНА.
Сирийски бунтовници превзеха стратегически важен район от силите на Асад Правителствените сили са отговорили с въздушни удари
Освен това тя освобождава фирмата от плащането на мита за вноса по време на работата по разширяването, която се очаква да отнеме шест години.

Парламентаристите заявиха, че разширяването на пристанището ще бъде от полза за сирийската икономика и представлява важна стъпка в подкрепа на инициативата за възстановяване на страната, предаде САНА.
Русия ще има постоянна военноморска база в Сирия Тя ще е в град Тартус, където сега има пункт за материално-техническо снабдяване на руски кораби
Сирийският министър на транспорта Али Хамуд описа споразумението като „идеално". През април Хамуд заяви, че руската фирма може да инвестира до 500 милиона долара в разширяването на пристанището. В сряда обаче той каза, че цифрата е около 50 милиона долара.

Основана през 1991 г., Стройтрансгаз е една от най-големите строителни компании в Русия. Тя е 80% собственост на свързания с Кремъл олигарх Генадий Тимченко.

Източник: btvnovinite.bg