Сирийският парламент одобри днес законопроект, с който предоставя управлението на

Сирийският парламент одобри днес законопроект, с който предоставя управлението на ...

Компанията, избрана да строи "Южен поток" в България, ще управлява пристанище в Сирия.Сирийският парламент одобри днес законопроект, с който предоставя управлението на търговското пристанище на град Тартус на руската компания "Стройтрансгаз" за период 49 години, предаде "Франс прес", като се позова на сирийската информационна агенция САНА, предаде БТА.

Дамаск обяви за това споразумение със "Стройтрансгаз" през април. Москва, която оказва военна подкрепа на сирийския режим, играе в Сирия важна икономическа роля, която ще се разраства още повече с възстановяването на опустошената от започналата през 2011 г. война. "Строитрансгаз" бе консорциумът, който трябваше да изгради българския участък от газопровода "Южен поток", преди проектът да бъде прекратен през 2014 г.

Сирийският парламент "одобри днес законопроект, с който се ратифицира споразумението" с руската компания "Стройтрансгаз", съобщи САНА. Законопроектът ще бъде изпратен за одобрение на президента Башар ал Асад. Текстът предвижда колективен орган за управление на пристанището, в който ще членуват трима сирийски и трима руски представители.

"Стройтрансгаз", която е една от най-големите строителни компании в Русия и 80 процента е собственост на близък до Кремъл олигарх, е в санкционните списъци на Запада след анексията на Крим от Москва през март 2014 г., отбелязва "Франс прес".

Ново съседно пристанище

Постигнатото за пристанището на Тартус споразумение ще позволи "развитието на услугите на пристанището и ще го направи конкурентоспособно на другите пристанища" в региона, заявиха сирийски депутати, цитирани от САНА. Договорът предлага на Сирия "серия от предимства", сред които и част от печалбата на пристанището, която може да достигне до 35 процента, заяви сирийският министър на транспорта Али Хамуд.

Друг позитивен момент ще бъдат 50-те млн. долара инвестиции за развиването на пристанището и за построяването на ново съседно пристанище, твърди министърът. В миналото Хамуд уверяваше, че "Стройтрансгаз" ще инвестира до 500 млн. долара за уголемяване на пристанището, припомня "Франс прес".

Русия създаде в Тартус своя военноморски пункт, недалеч от търговското пристанище.

Войната не попречи на руските компании да инвестират през последните години в петролния, газовия и минния сектор на Сирия. /БТА

Източник: dnevnik.bg