Сирийският парламент одобри днес законопроект, с който предоставя управлението на

...
Сирийският парламент одобри днес законопроект, с който предоставя управлението на
Коментари Харесай

Компанията, избрана да строи "Южен поток" в България, ще управлява пристанище в Сирия

Сирийският парламент утвърди през днешния ден законопроект, с който дава ръководството на комерсиалното пристанище на град Тартус на съветската компания " Стройтрансгаз " за интервал 49 години, съобщи " Франс прес ", като се базира на сирийската осведомителна организация САНА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дамаск разгласи за това съглашение със " Стройтрансгаз " през април. Москва, която оказва военна поддръжка на сирийския режим, играе в Сирия значима икономическа роля, която ще се разраства още повече с възобновяване на опустошената от почналата през 2011 година война. " Строитрансгаз " бе консорциумът, който трябваше да построи българския сектор от газопровода " Южен поток ", преди планът да бъде преустановен през 2014 година

Сирийският парламент " утвърди през днешния ден законопроект, с който се ратифицира съглашението " с съветската компания " Стройтрансгаз ", заяви САНА. Законопроектът ще бъде изпратен за утвърждение на президента Башар ал Асад. Текстът планува групов орган за ръководство на пристанището, в който ще членуват трима сирийски и трима съветски представители.

" Стройтрансгаз ", която е една от най-големите строителни компании в Русия и 80 % е благосъстоятелност на непосредствен до Кремъл олигарх, е в санкционните описи на Запада след анексията на Крим от Москва през март 2014 година, отбелязва " Франс прес ".

Ново прилежащо пристанище

Постигнатото за пристанището на Тартус съглашение ще разреши " развиването на услугите на пристанището и ще го направи конкурентоспособно на другите пристанища " в района, обявиха сирийски депутати, представени от САНА. Договорът предлага на Сирия " серия от преимущества ", измежду които и част от облагата на пристанището, която може да доближи до 35 %, съобщи сирийският министър на превоза Али Хамуд.

Друг положителен миг ще бъдат 50-те млн. $ вложения за развиването на пристанището и за построяването на ново прилежащо пристанище, твърди министърът. В предишното Хамуд уверяваше, че " Стройтрансгаз " ще влага до 500 млн. $ за увеличаване на пристанището, напомня " Франс прес ".

Русия сътвори в Тартус своя военноморски пункт, близо до комерсиалното пристанище.

Войната не попречи на съветските компании да влагат през последните години в петролния, газовия и минния бранш на Сирия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР