Сирийският конфликт може да излезе извън границите на Сирия –

...
Сирийският конфликт може да излезе извън границите на Сирия –
Коментари Харесай

TTU: Перспективи за развитие на сирийския конфликт

Сирийският спор може да излезе отвън границите на Сирия – написа френският бюлетин TTU в обявата „ Israël-Syrie: la guerre qui vient ”. Докато Асад последователно си връща контрола над Сирия съгласно секретно съглашение сред Турция и Русия (руските подразделения бяха изведени от Африн в подмяна на преустановяване на турската поддръжка за сунитското придвижване в Идлиб), Тел Авив се притеснява, че Голанските възвишения могат да бъдат завзети при невиждана интернационална поддръжка на Дамаск.

Израел, който не съумя да убеди Москва да стартира да управлява дейностите на Иран на сирийска територия, а по този начин също по оръжейни хранилища и управлението на придвижването „ Хизбула”, от края на януари потегли към ескалация с неопределени последици.

Ето хронологията: На 1 февруари израелската войска (ЦАХАЛ) усили бомбардировките в поддръжка на интервенцията „ Битката на победителите”, която поведе светската сирийска съпротива срещу групировката „ Джаиш Халед бин ал-Уалид”, афилирана с ИД и заплашваща източната граница на Израел.

Шест дни по-късно ЦАХАЛ стартира интервенция за обезвреждане на сирийския център за разработка на балистични ракети в Джамрайя. В отговор иранският КСИР от територията на Палмира пусна към Израел БЛА Saeqeh (създаден на основата на американския „ малко забележим” БЛА RQ-170). Той съумя да дохвъри до израелския град Бейт Шин без значение от американската ЗРС Patriot, след което беше свален от вертолет AH-64 Apache.

После израелските изтребители F-16I не съумяха да обезвреждат системата за Противовъздушна отбрана на Сирия, усилена с ирански РЛС за едва забележими цели. В резултат един F-16I беше свален при удара по подразделения на КСИР в Палмира, а втори извърши предходната неделя спешно кацане в Хазбани в югозападната част на Ливан. В отговор Израел разположи няколко батареи на Голанските възвишения край село Бака ал-Гарабия.

Вашингтон се пробва да избегне въвличането в спора сред кюрдските Отряди за национална самозащита (YPG) и Анкара в северната част на Сирия, само че Съединени американски щати са срещу шиитския алианс, който е изцяло недопустим за сунитското население.

В началото на февруари американците направиха 3-часови масирани бомбардировки на следените от КСИР шиитски въоръжени отряди на Лива ал-Бакр и Лива Фатимиюн в региона на Дейр ез-Зор със самолети В-52, F-15, F-22, АC-130 и вертолети АН-64D. Явното излишество на употребяваните средства е ясно обръщение за Техеран, който си разреши разкоша да отмъкне 9 танка Abrams M1 в Ирак благодарение на групировката Хашд ал-Чааби;

За Съединени американски щати не е на дневен ред да стартира масирана интервенция в поддръжка на Израел, тъй като неговата първостепенна задача е да отбрани нефтодобивния регион, където работи американската компания Conocco. Именно за тези региони сирийското държавно управление се опита да се споразумее с кюрдите, зад които стоят Съединени американски щати.

Макар да се намират в нахлуване, американците и израелтяните имат пред себе си не доста приятна опция: или да се потопят в кръвополитния районен спор или да потвърдят запазването на властта на клана Асад и наличието на Техеран и Москва покрай Средиземно море и Суецкия канал.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР