Сирийският флаг отново се развява над покрива на пощенската служба

...
Сирийският флаг отново се развява над покрива на пощенската служба
Коментари Харесай

Сирия – една нестихваща трагедия

Сирийският байрак още веднъж се развява над покрива на пощенската работа в южния град Дараа. В това има доста символика, тъй като тъкмо от това място напролет на 2011 година стартира въстанието на бунтовниците против режима на президента Асад.

Оттам тръгнаха митингите – първо против случайните арести на деца, рисували антиправителствени графити, а по-късно и против целия режим.

През тази седмица държавните елементи, подкрепяни от въздуха от съветската бойна авиация, си възвърнаха контрола над централните градски елементи на Дараа и още веднъж издигнаха сирийския байрак над пощенската станция.

С това Асад се приближи с още една стъпка към целта да си възвърне контрола над страната. Все още бунтовниците владеят обособени региони от Дараа и от едноименната провинция на границата с Йордания. Руски емисари обаче договарят с тях за даването на сигурен кулоар, по който да се изтеглят към дребното останали региони, следени от бунтовниците.

В началото на лятото съветски бойци по този начин изведоха от регионите към Дамаск намиращите се там бунтовници, съпровождайки ги до бунтовническата цитадела Идлиб в Северозападна Сирия, както и до кюрдската провинция Африн, завзета от елементи на турската войска. Там те бяха настанени в жилищата на прокуденото кюрдско население.

Започналата на 19 юни борба за Дараа провокира най-голямата единична бежанска вълна от началото на войната в Сирия през 2011 година: повече от 300 хиляди души напуснаха региона, подгонени от настъплението на войските на Асад. Но светът съвсем не се трогна от това. А идната бежанска вълна към този момент чука на вратата: сирийската войска и съветските бойни самолети се готвят да щурмуват и Идлиб. Пътят за бягство оттова е единствено един – на север към кюрдските провиниции и към Турция.

Но и завладяването на Идлиб няма да постави завършек на войната. Най-малкото тъй като Турция е решена да окупира и други кюрдски провинции в Северна Сирия.

От Дойче веле
(със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР