Сирийските кюрдски сили са започнали да напускат зоната на сигурност

...
Сирийските кюрдски сили са започнали да напускат зоната на сигурност
Коментари Харесай

Кюрдите напускат зоната за сигурност в Северна Сирия

Сирийските кюрдски сили са почнали да напущат зоната на сигурност в Северна Сирия, само че нарушаванията на преустановяване на огъня не престават, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
В четвъртък Съединени американски щати и Турция обявиха, че са се съгласили да прекратят военната интервенция на Турция за 120 часа и да изтеглят кюрдските сили от 30-километровата буферна зона на турско-сирийската граница, която Анкара има намерение да управлява без значение. Въпреки това имаше известия за продължителни сражения, напомня РИА Новости.
" От страната на YPG (отрядите за самозащита на сирийските кюрди) продължава притеснителен огън. Отговаряме на него. Виждаме, че YPG започнаха да напущат нашата зона. Остават 35 часа до края на прекратяването на огъня. Ако терористичните групировки не изоставен изцяло зоната, ние още веднъж ще продължим нашата интервенция ", сподели Чавушоглу от Истанбул.
Той добави, че във вторник в Сочи ще се организира значима среща по въпросите в Сирия сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Тайип Ердоган. Анкара се застъпва за политическо, а не военно решение на сирийската рецесия, сподели министърът.
На 9 октомври Ердоган разгласи началото на интервенция „ Мирна пролет “ в северна Сирия против Кюрдската работническа партия и терористичната формация „ Ислямска страна “ (ИД). Турската авиация нападна град Рас ал Айн и няколко други сирийски града на границата на двете страни в същия ден.
По-късно беше оповестено началото на наземната част на интервенцията. Турското Министерство на защитата заяви, че турските военни и сирийската въоръжена съпротива поемат контрола над Рас ал Айн на 12 октомври, а контролът над град Тел Абяд бе разгласен на идващия ден.
Сирийските управляващи неведнъж осъдиха окупационната политика на Турция в Северна Сирия. Русия съобщи, че Турция би трябвало да заобикаля дейности, които биха могли да попречат на разрешаването на спора в Сирия, продължаващ от 2011 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР