Сирийските демократични сили (СДС) заплашиха Турция с тотална война, ако

...
Сирийските демократични сили (СДС) заплашиха Турция с тотална война, ако
Коментари Харесай

Сирийските кюрди заплашват Турция с тотална война

Сирийските демократични сили (СДС) заплашиха Турция с тотална война, в случай че Анкара стартира военна интервенция в Северна Сирия. Заплахата насочи в Туитър Мустафа Бали, представител на поддържаното от Съединени американски щати арабско-кюрдско формирование, заяви РИА " Новости ".

" Съюз на демократичните сили се придържа към рамките на механизма за сигурност и подхваща нужните ограничения за опазване на стабилността в района. Но ние няма да се колебаем да превърнем всяка провокация от турска страна в тотална война, с цел да защитим себе си и народа си ", написа Бали в обществената мрежа.

В събота турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че решение за турска интервенция в Северна Сирия и на изток от Ефрат може да се одобри още " през днешния ден или на следващия ден ". Той добави, че цел на интервенцията би било пречистване на граничните с Турция сирийски територии от силите за самозащита на сирийските кюрди, основаване на зона за сигурност и за настаняване там на намиращите се в този момент в Турция сирийски бежанци. Ердоган посочи, че Съединени американски щати, които оказват военна поддръжка на силите за самозащита на сирийските кюрди, са длъжни да отговорят на въпроса дали тези сили не са терористична организация. Шон Робъртсън от пресслужбата на Пентагона съобщи за РИА " Новости ", че Съединени американски щати и Турция са се договорили за основаване на координационен център за взаимни интервенции в плануваната зона за сигурност в Северна Сирия на изток към Ефрат.

Дамаск се разгласи изрично срещу турско-американско съглашение, което съгласно сирийското държавно управление е нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Сирия и жестоко нарушаване на правилата на интернационалното право и устава на Организация на обединените нации. Официално кюрдските формирования не са във война със сирийската войска и организират бойни интервенции против терористи. Но Дамаск дефинира дейностите на Съюз на демократичните сили като непозволени, а бойците на формированието - като сепаратисти.

В Турция има 3.6 млн. сирийски бежанци. На Съвета по вътрешни работи тази седмица се чака Гърция, България и Кипър да излязат със взаимно изказване, с което да призоват останалите страни да поддържат финансово както страните, наранени от бежанския маршрут в Източното Средиземноморие, по този начин и Турция.

----

НАТИСК

 

Нужно е да се вземат незабавни ограничения за прекъсване на незаконното прекосяване на бежанци от Турция към Гърция, акцентира в Анкара еврокомисарят Димитрис Аврамопулос. Той дружно с немския външен министър Хорст Зеехофер разговаряха с турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за осъществяването на съглашението Европейски Съюз - Турция от 2016 година за бежанците. Европейски Съюз да понесе своята част от бремето, прикани Сойлу и акцентира, че Анкара се тормози от нова вълна бежанци от провинция Идлиб. Турция извършва уговорките си по контрактуваното от 2016 година и чака Европа да стори същото.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР