Сирийските бойци се заричаха да убиват свине и неверници, излагаха

...
Сирийските бойци се заричаха да убиват свине и неверници, излагаха
Коментари Харесай

Парите и омразата - движещата сила за сирийските бойци, подкрепяни от Турция

Сирийските бойци се заричаха да убиват " прасета " и " неверници ", излагаха на показ кюрдските си пленници пред камерите, а на нецензуриран видеозапис стрелят няколко пъти по мъж, легнал край автомагистрала със завързани зад тила си ръце.

Те са част от самопровъзгласилата се Сирийска национална войска, щурмовите групи в турската атака против съюзническите на Съединени американски щати кюрдски сили, които предходната седмица бяха изоставени, откакто президентът Доналд Тръмп подреди изтеглянето на американските войски от Северна Сирия. Сирийските бойци, подготвени и финансирани от Турция, се афишират за продължители на протеста против сирийския президент Башар ал Асад. Но въпреки и измежду тях да има и ислямски екстремисти и някогашни членове на сирийски размирен фракции, доста от тях са арабски и тюркменски бойци от Северна и Източна Сирия, които имат лични ползи против кюрдите и известност, че правят принуждение и грабежи.

" Основният проблем с тези сили е техният престъпен темперамент ", сподели Елизабет Цурков, помощник на американския Институт за външнополитически проучвания, която е разговаряла с десетки от бойците и съобщи, че те наподобява са водени от предпочитание за власт и пари, а не от съответна идеология. " Омраза към кюрдите, арабски национализъм, цялостна непоносимост към всякакво инакомислие и просто предпочитание за облага е движещата мощ на множеството злоупотреби ", сподели тя.

Откакто Турция стартира да финансира тези сили през 2016 година, бойците им към момента не са воювали против войските на Асад. Те участваха най-вече в трансграничните офанзиви на Турция против групировката " Ислямска страна " и Сирийските демократични сили (SDF), ръководените от кюрдите милиции, които си партнираха със Съединени американски щати и водиха война надалеч по-успешно против екстремистите от " Ислямска страна ". При най-новата атака сирийските сили под турско командване навлязоха надълбоко в Североизточна Сирия - един разбъркан в етнически и набожен проект регион, пораждайки опасения от етнически спор и нарушавания на човешките права. Някои от съюзените с Турция фракции бяха упрекнати в злодейство, а други имат в редиците си твърдолинейни ислямски бойци.

Турция преглежда кюрдските милиции, които съставляват гръбнакът на Съюз на демократичните сили, като терористична организация поради връзките им с кюрдските бойци, които от десетилетия правят размирен дейности в Турция. След като месеци наред заплашваше да нахлуе в Североизточна Сирия и да сътвори " зона за сигурност " по границата, предходната седмица Анкара предприе офанзивата, откакто Тръмп отвори вратата за нея, като изтегли американските войски от пътя ѝ.

Докато на терена последователно се настанява хаосът, а сирийските държавни войски се придвижват на север, с цел да окажат поддръжка на своите някогашни врагове, кюрдите, сирийските бойци на Турция се стичат през границата откъм турската територия, публикувайки видеа, в които заплашват кюрдските " прасета " и " атеисти ". Подкрепени от турските въздушни удари и артилерия,

тези бойци са главната част от наземните сили

и понесоха най-вече жертви. Откакто интервенцията стартира предходната седмица, са убити минимум 16 сирийски бойци при четирима турски бойци. В края на предходната седмица те превзеха значима автомагистрала, която пресича Северна Сирия. Сирийският център за наблюдаване на човешките права, неправителствена организация с централа във Англия, съобщи, че подкрепяните от Турция бойци са простреляли шестима цивилни край пътя, в това число Хеврин Халаф, която е оглавявала кюрдска политическа партия.

На разпространяващ се в интернет видеозапис може да се видят бойци, които тичат към надупчен от патрони брониран автомобил, казвайки, че са заловили " свиня ". Отвътре се чува безсилен глас на жена, която декларира, че е отпред на политическа партия. Видеото демонстрира, че Халаф е била хваната жива, а по-късно или е умряла, или е била убита. Пожелал анонимност американски боен представител съобщи, че " настоящи от името на Турция екстремисти " са настъпили по автомагистралата, разполагайки контролно-пропускателни пунктове, на които се представяли за кюрдски бойци и убивали цивилни.

В поредност от изявления в " Туитър " една от подкрепяните от Турция групировки, известна като " Ахрар аш Шаркия ", помести фрагменти с двама хипотетични кюрдски бойци, които споделя, че е заловила. На друго видео, качено в интернет, сирийски бойци крещят " Аллах е най-великият! ", до момента в който стрелят няколко пъти по вързан заложник, който наподобява на един от хванатите мъже от предходното видео. Говорителят на " Ахрар аш Шаркия ", Ал Харис Рабах, съобщи, че

подразделението му е разположило надзорен пункт на автомагистралата

и е стреляло по тези, които са отказвали да стопират. По думите му убитият на видеозаписа мъж е кюрдски войник в цивилни облекла, който преди този момент стрелял, до момента в който не му свършили патроните. Той сподели, че подкрепяните от Турция сили проверяват стрелбата и са извикали стрелците за разпит. " Представихме доказателства, че това бяха въоръжени мъже ", сподели Рабах пред " Асошиейтед прес ". " Всеки на бойното поле, когато има опозиция, е задължен да реагира и да се оправи с тези, които се съпротивляват ", добави той.

Представители на турските управляващи не дадоха отговор на питане за коментар за сирийските сили, някои от които са чути на някои видеозаписи да употребяват набожен език, даже да заимстват лозунги на групировката " Ислямска страна ". В някои от фракциите има ислямски екстремисти. Информационният център Рожава, колектив от деятели в следените от кюрдите региони, е разпознал най-малко 40 някогашни джихадисти от " Ислямска страна " измежду подкрепяните от Турция бойци. Цурков съобщи, че едната от фракциите е формирана от бойци от Идлиб, бастион на обвързвана с Ал Каида формация, които " са по-малко склонни към осъществяване на престъпни дейности и просто са откровени екстремисти ".

Това не вещае нищо хубаво за Североизточна Сирия, в която живее комбинация от кюрди, християни и други малцинствени общности, които към този момент страдаха през целия напредък на " Ислямска страна " и опустошителната война, довела до унищожаването на оповестения от групировката халифат. Организация на обединените нации съобщи, че над 130 хиляди души са избягали, откогато е почнала турската интервенция. С оглед на отстъплението на сирийските кюрдски сили има опасения, че хората, които останат, ще се озоват в обстановката на жителите на Африн, кюрдски анклав в Северозападна Сирия, високомерен от Турция и сирийските й съдружници при започване на предходната година.

Правозащитни организации споделят, че подкрепяните от Турция бойци са плячкосвали и унищожавали имуществото на кюрдските цивилни в Африн. Миналия месец комисия на Организация на обединените нации съобщи, че обстановката в региона на сигурността във и към Африн като цяло " е останала ужасна ", до момента в който въоръжените групировки са си основали свои лични териториални владения. Информационният център Рожава уточни, че някои фракции са наложили строга форма на ислямското право. " Има изцяло неявяване на господство на закона и нееднократни случаи на отвличания, изтезания, изнудвания и убийства ", сподели комисията на Организация на обединените нации, допълвайки, че жертвите " постоянно са от кюрдски генезис, както и цивилни, считани за проспериращи, в това число лекари, предприемачи и търговци ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР