Сирийски правителствени сили, подкрепяни от шиитската групировки Хизбула, достигнаха обсадени

...
Сирийски правителствени сили, подкрепяни от шиитската групировки Хизбула, достигнаха обсадени
Коментари Харесай

Сирийската армия и "Хизбула" пробиха обсадата в ключова крепост на "Ислямска държава"

Сирийски държавни сили, подкрепяни от шиитската групировки " Хизбула ", доближиха обсадени от години бойци в Дейр аз-Зор, една от последните огромни замъци на " Ислямска страна ", оповестиха държавни медии в Дамаск. Цивилни и военни бяха под блокада в елементи от града от 2014 година насам.

" Сирийската войска и съдружниците ѝ пробиха обсадата на Дейр аз-Зор, " заяви военна медия на " Хизбула ". Една от групите, наблюдаващи спора в Сирия, също удостовери, че в гарнизон в западните околности на града напредващите сирийски войски са достигнали до неотдавна обсадените си сътрудници. Според държавната новинарска организация САНА поданици на града към този момент честват триумфите на въоръжените сили.

Тепърва следва " Ислямска страна " да бъде изтласкана от провинция Дейр аз-Зор (части от които са под контрола ѝ), както и от близо половината територия на града. Според Сирийската обсерватория за човешките права под контрола на джихадистите са и близка военновъздушна база в южната част на града и няколко намиращи се до нея квартала. Губернаторът на провинцията Мохамед Ибрахим Сабра удостовери, представен от " Ройтерс ", че държавни сили напредват към базата.

" В околните наближава и изчистването на Дейр аз-Зор " от бунтовници, както и началото на интервенциите в прилежащите региони, които към момента са във притежание на джихадистите.

 Кадри, публикувани от съветското министерство на защитата, демонстрира постройка, която съгласно управляващите е цел на
© Reuters Tv, Reuters

Кадри, публикувани от съветското министерство на защитата, демонстрира постройка, която съгласно управляващите е цел на " Ислямска страна " в провинция Дейр аз-Зор.

Режимът на президента Башар Асад не владее региона на Дейр аз-Зор от 2013 година, когато провинцията попадна под контрола на размирен групировки. Година по-късно обаче " Ислямска страна " обсади града. Доставките на хранителни запаси до него от този момент насетне се осъществяваха по въздух. Според Организация на обединените нации към предишния месец обсадените цивилни в следените от държавното управление елементи на Дейр аз-Зор са към 93 000 души и живеят под " извънредно тежки " условия.

Междувременно министерството на защитата в Москва разгласява фрагменти, съгласно които съветски ракети обстрелват цели на " Ислямска страна " в провинцията.

 Руската фрегата
© Handout, Reuters

Руската фрегата " Адмирал Есен " изстрелва от Средиземно море ракети против хипотетични цели на " Ислямска страна " в провинция Дейр аз-Зор.

Надеждите на Организация на обединените нации

Градът е ситуиран югоизточно от Ракка, където подкрепяни от Съединените щати бунтовници напредват в офанзивата против " Ислямска страна ". Миналата седмица пратеникът на Организация на обединените нации Стафан де Мистура разгласи, че освобождението на Дейр аз-Зор и Ракка ще докара до финален погром на " Ислямска страна " в Сирия най- " най-късно до края на октомври ", а на идната година би трябвало в страната да се проведат избори.

Де Мистура предизвести, че последното огромно тестване за интернационалната общественост ще е в провинция Идлиб - " цялостна с " Ан Нусра ", което е " Ал Кайда ". "

" След Ракка и Дейр аз-Зор, а това е въпрос на няколко месеца, ще пристигна миг на истината. Ако интернационалната общественост оказва помощ както на опозицията, по този начин и на държавното управление, като подтикне държавното управление да одобри същинска договорка, тогава в границите на годината има опция да се стигне до надеждни избори. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Сирийската рецесия (1220)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР