Сирийската противовъздушна отбрана свали руски разузнавателен самолет с 15 души

...
Сирийската противовъздушна отбрана свали руски разузнавателен самолет с 15 души
Коментари Харесай

Русия обвини Израел за свален разузнавателен самолет

Сирийската противовъздушна защита смъкна съветски разследващ аероплан с 15 души екипаж. Това стана над Средиземно море при офанзива на израелски изтребители против база на сирийската войска в провинция Латакия. Русия упрекна Израел в провокация и заплаши с ответен удар.

В 23 ч нощес четири израелски изтребители Ф-16 нападат сирийски боен обект в провинция Латакия. В същото време разследващ аероплан Ил-20 захожда за кацане в съветската военна база Хмеймим в същата провинция. Руската машина е изумена на 35 км от брега на Латакия от сирийска зенитна ракета.
Ген. м-р Игор Конашенков, представител на съветското Министерство на защитата: Прикривайки се зад съветския аероплан, израелските водачи са го изложили на огъня на сирийскиата Противовъздушна отбрана. Ил-20, чиято ефикасна отразяваща повърхнина е доста по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета от комплекс С-200.
Русия реагира яростно и тъй като е получила предизвестие от Израел за рейда в Латакия единствено минута преди той да се случи. Министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че Израел носи цялостната виновност. И по тази причина Русия си резервира правото на съответни ответни дейности.

Израел предложи цялостно подпомагане за съветското следствие. Но съгласно него виновността носят режимът в Дамаск, Иран и ливанската формация " Хизбулла ". В момента на поразяването на съветския Ил четирите Ф-16 към този момент били в израелското въздушно пространство.

Президентът на Русия Владимир Путин реагира сдържано. Според него случаят не може да се съпоставя с преднамереното събаряне на съветски аероплан от Турция през 2015 година.
Владимир Путин, президент на Русия: Това повече наподобява на поредност от инцидентни трагични условия, тъй като нашият аероплан не е свален от израелски аероплан, само че безспорно - ние би трябвало да се изясним за това.
Ответни дейности обаче ще има, акцентира Путин и ще са такива, че всички ще ги виждат.
 Съединени американски щати: Руският аероплан е свален от сирийската войска по нехайство Съединени американски щати: Руският аероплан е свален от сирийската войска по нехайство
Съединените щати считат, че съветският боен аероплан, който изчезна нощес над Средиземноморието, е бил свален заради невниманието на сирийската артилери...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР