Сирийската армия влезе в ожесточени сблъсъци с американската армия след

...
Сирийската армия влезе в ожесточени сблъсъци с американската армия след
Коментари Харесай

Незаконните военни бази въвличат Америка в нова война

Сирийската войска влезе в яростни конфликти с американската войска след американски въздушни удари по източните елементи на столицата на провинцията Дейр ез Зор. Пентагонът приказва за дейности в границите на „ самоотбрана “, само че по-рано Съединени американски щати нападнаха хранилища за оръжие в Източна Сирия, което беше повода за следващия кръг на ескалация. Как ще се развие обстановката по-нататък?

В четвъртък сирийските военни размениха огън с американски бойци. Според телевизионния канал „ Ал Маядин “ боевете и „ яростните конфликти “ са почнали, откакто Военновъздушни сили на Съединени американски щати са атакували източните квартали на Дейр ез Зор, един от значимите центрове на провинцията. Кюрдските „ Сили на демократична Сирия “ също са на страната на американците. В същото време главните сили на Съединени американски щати са ситуирани източно от Ефрат, а представители на Дамаск са ситуирани на запад от реката.

Изострянето настъпи по отношение на офанзивата на Съединени американски щати против оръжейни хранилища в Източна Сирия. При удара починаха девет души. Израелските самолети обстрелваха и някои цели в южната част на страната. На този декор още веднъж бяха обстрелвани американски бази. Така „ Асошиейтед прес “ написа за офанзива с дрон против американската база „ Айн ал Асад “ в Ирак.

Според Пентагона на територията на тази база са ранени 13 военни, четирима от които са получили рани на главата. Още 32 души бяха ранени при нахлуване против гарнизона „ Ал Танф “ в Югоизточна Сирия. Други зони под американски надзор също бяха атакувани: „ Грийн Вилидж “, газовото находище Коноко и Ал-Шадади.

Шефът на Пентагона Лойд Остин сподели, че дейностите на Съединени американски щати са подбудени от нуждата от „ самоотбрана “. Според канал Ен-Би-Си по този начин военното ведомство е дало отговор на поредност от офанзиви против американски личен състав в страните от района на Близкия изток. Остин сподели, че Вашингтон е показал подготвеност да " отбрани себе си, своите военнослужещи и своите ползи ".

Действията на Съединени американски щати провокират съществено напрежение в целия район на Близкия изток. Американски разследващ дрон МКу-9 „ Рийпър “ беше свален от хуситите край крайбрежията на Йемен. Според представителя на „ Ансар Аллах “ Яхя Сария, БПЛА е „ направил враждебни разследващи действия “ над териториалните води на страната, с цел да „ поддържа израелския режим “.

Пентагонът призна загубата на дрона. В момента Централното командване на американските въоръжени сили, което включва Близкия изток, организира следствие на събитията към случая.

Сегашната обстановка води до това, че Съединени американски щати стартират да се опасяват да бъдат въвлечени в мощен районен спор. Според портала „ Аксиос “ засилените офанзиви против американски бази и други цели в арабските страни биха могли да „ отхвърлят напъните през последните години за понижаване на наличието на Съединени американски щати в Близкия изток “.

Сега неустойчивостта в такива значими територии принуждава Вашингтон да трансферира доста повече бойци и съоръжение в района. А нуждата от разполагане на огромен контингент в Близкия изток може да попречи на проектите на Вашингтон да усили военното си наличие в напълно друга част на планетата - в Тихия океан, считат анализаторите.

Руската експертна общественост свързва следващ кръг от напрежение със събитията към Ивицата Газа. „ В района има доста американски бази. А в последно време случаите на набези против военни се усилват. Допускам, че това може да се дължи на поддръжката на Вашингтон за Израел “, споделя Кирил Семьонов, специалист в Руския съвет по интернационалните връзки.

В отговор Пентагонът евентуално е решил да нападна ирански цели в Сирия, допусна представителят. „ Остин назова ударите „ самоотбрана “. От една страна, мъчно е да не се съглася с него - американците, които изпълняваха военните си отговорности, пострадаха, тъй че управляващите желаят да ги защитят. Но в случай че погледнете обстановката през очите на страните от Близкия изток, тогава наличието на американски сили на тази територия по принцип е недопустимо. И тогава американският обстрел наподобява като висша демонстрация на неправда, която не може да бъде подценена “, счита Семьонов.

„ Нещо повече, в тази обстановка Дамаск наподобява като по-уязвима страна. Съединените щати имат колосални въздушни благоприятни условия в този район, което ще им разреши бързо да подтиснат силите на Сирия. Въпреки това, самият факт на такава мощна ескалация рискува да има извънредно отрицателни последствия за района. Ескалацията ще продължи да набира скорост и сегашните офанзиви несъмнено няма да са последните “, споделя ориенталистът.

„ Причината за спора сред американски и сирийски войски в Арабската република е, че американската войска е там нелегално. Никой не ги е канил там, не е имало сделки. Самото наличие на непознати сили на тази територия предизвика сходни конфликти “, прибавя Александър Вавилов, професор в Дипломатическата академия на съветското външно министерство и специалист по Близкия изток.

„ В този случай сирийците са прави да пазят територията си и да пазят своя суверенитет. Боевете покрай Дейр ез Зор се водят, тъй като в региона има американски укрепления и военни бази. Това основава почва за вероятни конфликти “, отбелязва източникът.

Семьонов счита, че в Близкия изток ще настъпят фундаментални промени и „ историята е стигнала досега на промяна на геополитическата сцена “. „ Почти невероятно е да се планува изходът от борбата. Особено комплицирани са събитията в Близкия изток. Трудно е даже да се оцени салдото на силите в района, защото има толкоз доста значими играчи. Освен това воюващите страни постоянно прибягват до помощта на по-малки групи, които също могат съществено да трансформират хода на събитията “, акцентира събеседникът.

Според Вавилов американците скоро ще се убедят в безполезността на незаконния престой в Сирия, защото съотношението на силите е в интерес на сирийците – те са си вкъщи и разполагат с значителен брой войски. „ Американците имат стеснен контингент и са способни да водят единствено отбранителни дейности “, акцентира той.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР