Сирийската армия обяви днес, че е установила пълен контрол над

...
Сирийската армия обяви днес, че е установила пълен контрол над
Коментари Харесай

Сирийската армия е установила пълен контрол над столицата Дамаск

Сирийската войска разгласи през днешния ден, че е открила цялостен надзор над столицата Дамаск и нейните покрайнини, за първи път от началото на спора в страната преди повече от седем години, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

В изказване, прочетено по държавната телевизия, армията разгласи, че е превзела напълно след едномесечна акция палестинския бежански лагер Ярмук и квартал Хаджар ал Асуад, в Южен Дамаск, елементи от които бяха държани от джихадистката формация " Ислямска страна ".

" (Сирийската столица) и нейните покрайнини са в цялостна сигурност ", увери армията, представена от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че и сирийските държавни сили, и джихадистите са дали доста жертви в сраженията, които са нанесли и съществени вреди на лагера Ярмук и близките жилищни квартали.

Евакуацията на бойците от " Ислямска страна " и техните фамилии от последния им бастион в Южен Дамаск завърши през днешния ден, съобщи по-рано Франс прес, базирайки се на Сирийския център за наблюдаване на правата на индивида.

Директорът на неправителствената организация Рами Абдел Рахман сподели пред организацията, че тази нощ с 32 рейса са били евакуирани към 1600 бойци и цивилни, които са били откарани към пустинните региони в Източна Сирия.

Абдел Рахман уточни още, че сирийските държавни сили са влезнали в лагера Ярмук, откакто освободиха кварталите Тадамун, Кадам и Хаджар ал Асуад.

Според Сирийския център за наблюдаване на човешките права евакуацията е почнала тази нощ, по-малко от 24 часа откакто режимът на Асад и " Ислямска страна " се споразумяха за помирение след месец на яростни сражения. Сирийското държавно управление не удостоверява информациите за това съглашение за евакуация, само че представен от организация САНА боен източник съобщи през днешния ден, че в южната част на столицата е имало евакуации на дами и деца преди военните дейности да бъдат обновени след късото преустановяване на огъня.

На 19 април сирийският режим стартира масирана акция против " Ислямска страна " в Южен Дамаск, по време на която починаха повече от 60 цивилни, 250 държавни бойци и 233-ма джихадисти.

След завладяването на Ярмук и прилежащите на него квартали, режимът на Асад управлява целия Дамаск за първи път от 2012 година

Информацията за изтласкването на екстремистите от Хаджар ал Асуад и от Ярмук беше доказана през днешния ден и от сирийски държавни медии и от организация ТАСС, позоваваща се на сирийския новинарски уебсайт " Ал Масдар ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР