Сирийската армия е влязла в град Табка близо до Ракка,

...
Сирийската армия е влязла в град Табка близо до Ракка,
Коментари Харесай

Сирийската армия влезе в град Табка близо до Ракка, пое контрола над летището

Сирийската войска е влезнала в град Табка покрай Ракка, възстановявайки своето наличие в регион, където се намира огромна водноелектрическа централа, съобщи организация Ройтерс, като се базира на сирийски държавни медии.

Подкрепяни от Съединени американски щати, предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили се сражаваха в продължение на седмици, с цел да завладяват Табка и близката водноелектрическа централа от " Ислямска страна " през 2017 година, напомня Ройтерс.

Влизането на сирийската войска в Табка е в сходство със съглашение сред сирийското държавно управление и сирийските кюрдски сили.

Сирийските държавни сили са взели под надзор няколко обитаеми места в провинция Ракка в Северна Сирия, съобщи ТАСС, като цитира сирийската държавна организация САНА.

Според информацията сирийската войска е поела надзор и над намиращото се при град Табка военно летище, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден организация САНА съобщи, че сирийската войска е разположила свои подразделения в Тел Тамер в северозападната част на провинция Хасака, на 30 км от границата с Турция.

На 9 октомври Турция и нейните съдружници от сирийската съпротива започнаха интервенция в Северна Сирия, която има за цел да отдалечи от региона на границата кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (СЗН), която Анкара дефинира като терористична организация, обвързвана с незаконната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

На фона на напредването на турската интервенция, кюрдите оповестиха през вчерашния ден, че са постигнали съглашение с Дамаск за разполагане на сирийската войска покрай границата " в поддръжка на Сирийските демократични сили /СДС/ " - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която Силите за отбрана на народа имат преобладаваща роля.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното държавно управление в Дамаск, кюрдите откриха де факто автономност в Северна Сирия след началото на сирийската революция през 2011 година

Според ежедневника " Ал Уатан ", непосредствен до сирийския режим, съглашението сред Дамаск и кюрдите планува " влизане на сирийската войска в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/ ", които са ситуирани в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че Турция има за цел да прогони кюрдските бойци от Манбидж, съобщи Ройтерс.

Преди да замине на посещаване в Азербайджан Ердоган сподели, че Турция ще приложи своите проекти за Манбидж и ще настани там араби, откакто съглашение сред Турция и Съединени американски щати за този регион, подписано предходната година, не се е осъществило, оповестява още Ройтерс.

" Нашето съглашение със Съединени американски щати бе терористичните организации да изоставен Манбидж в границите на 90 дни ", сподели Ердоган, визирайки Силите за отбрана на народа. " Само че, мина една година, а Манбидж не беше прочистен " (от терористи), съобщи Ердоган.

" Ние - Турция, няма да отидем в Манбидж, когато той бъде прочистен. Истинските стопани на този регион - арабите, и племената, които са същинските му стопани, ще отидат там. Нашият метод по този въпрос е те да се открият там и да се грижат за своята сигурност ", разясни турският президент.

Запитан за съглашението сред кюрдските сили и Дамаск, Ердоган сподели, че не чака да зародят проблеми в град Кобане и уточни, че съветският президент Владимир Путин има " положително отношение ".

Ердоган също по този начин дефинира като позитивна стъпка решението на Вашингтон да изтегли американските бойци от Северна Сирия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР