Сирия окачестви като безсрамно нападение срещу своя суверенитет и териториална

...
Сирия окачестви като безсрамно нападение срещу своя суверенитет и териториална
Коментари Харесай

Сирия, Русия и ООН осъдиха решението на САЩ за Голанските възвишения

Сирия окачестви като " нахално нахлуване " против своя суверенитет и териториална целокупност решението на Съединени американски щати да признаят израелския суверенитет върху окупираните Голански възвишения, съобщи Ройтерс.

" Освобождаването на Голан с всички налични средства и връщането му в сирийското родно място е неотменимо право ", съобщи външното министерство в Дамаск. " Това решение (...) прави Съединени американски щати основния зложелател на арабите ", се споделя още в изказването, публикувано от сирийската организация САНА.
Тръмп призна Голанските възвишения за част от Израел Американският президент подписа декрет, публично признаващ израелския суверенитет
Говорителката на съветското външно министерство съобщи, че признаването от Вашингтон на израелския суверенитет върху Голанските възвишения може да утежни ситуацията в Близкия изток.

" За страдание това може да докара до нова серпантина на напрежение в района на Близкия изток ", сподели по съветското национално радио говорителката Мария Захарова, представена от ТАСС. По думите й решението на Съединени американски щати е " отвън правното пространство " и " подценява всички интернационалните разпореждания и резолюциите на Съвета за сигурност " на Организация на обединените нации.

За генералния секретар Антониу Гутериш " е изцяло ясно, че статутът на Голан не е изменен ", сподели представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. Той посочи, че " политиката на Организация на обединените нации за Голан е отражение на значими резолюции на Съвета за сигурност и тази политика не е изменена ", съобщи Ройтерс.

Израел завладява стратегическите Голански възвишения през 1967 година в хода на така наречен Шестдневна война.

През 1981 година Съветът за сигурност към Организация на обединените нации утвърждава единомислещо резолюция, съгласно която решението на Израел " да ползва своите закони, пълномощия и администрация в окупираните сирийски Голански възвишения е недействително и невалидно и няма интернационален юридически резултат ".

В документа се упорства Израел да анулира решението си, припомниха организациите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР