Сирия и Иран осъдиха изявлението на американския президент Доналд Тръмп

...
Сирия и Иран осъдиха изявлението на американския президент Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Сирия и Иран остро осъждат изказването на Тръмп за Голанските възвишения

Сирия и Иран осъдиха изказването на американския президент Доналд Тръмп за Голанските възвишения.
„ Сирийската Арабска Република уверено осъжда безотговорните изказвания на американския президент за окупираните от Израел сирийски Голански възвишения. Тези изявления удостоверяват сляпата поддръжка на Съединени американски щати за Израел и поддръжката за неговото нападателно държание “, се споделя в официално съобщение на сирийското външно министерство.
Според Дамаск позицията на Съединени американски щати е искрено нарушаване на резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1981 година, която признава за недействителна израелската анексия на сирийската територия, завзета по време на войната от 1967 година
„ За целия свят става явно, че хегемонистичната политика на Съединени американски щати се трансформира в главен фактор, изострящ интернационалната конюнктура и представляващ опасност за мира и стабилността “, се акцентира още в изказването, съобщи БГНЕС.
Позицията на Дамаск беше подкрепена неотложно и от неговия съдружник Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми съобщи, че решението на Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения е „ нелегално и недопустимо “.
Американският президент Доналд Тръмп написа през вчерашния ден в Туитър, че Съединени американски щати би трябвало да признаят цялостния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които имат стратегически значение и са значими за неговата сигурност.
Сирия получи Голан през 1944 година, само че го загуби по време на Шестдневната война през 1967 година През 1981 година израелският парламент одобри закон, който едностранно прогласява суверенитета на еврейската страна над Голан. Анексията беше приета за недействителна с резолюция 497 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 17 декември 1981 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР