Сиренето е популярна форма на млечните продукти. Ако обаче сте

...
Сиренето е популярна форма на млечните продукти. Ако обаче сте
Коментари Харесай

Безопасно ли е за ядене мухлясалото сирене

Сиренето е известна форма на млечните артикули. Ако обаче сте забелязали петна по сиренето, може би се чудите дали към момента е годно да го консумирате, без да си навлечете здравословни проблеми. Мухълът може да се появи при всички типове храни и сиренето не е изключение. Когато върху храната се появи плесен, това нормално значи, че тя би трябвало да бъде изхвърлена. Това обаче не постоянно важи за сиренето.

Плесените са тип гъбички, които създават спори. Те се транспортират по въздух и вода, разнасят ги инсекти и могат да бъдат открити на всички места, в това число в хладилника - макар че топлите, влажните условия са най-хубави за тях.
Мухълът е симптом за повреждане на множеството храни. Той може да бъде с пухкава форма, а цветът му всекидневно е зелен, бял, черен, наследник или сив. Когато стартира да пораства, нормално се вижда на повърхността на храната - макар че корените му могат да обхванат надълбоко. Променя външния тип и миризмата на храната, създавайки кисела, неприятна миризма. Въпреки че плесените нормално не са безвредни за ястие, някои типове се употребяват в производството на сирене, с цел да придадат усет и текстура. Този тип е изцяло безвреден за консумация.

 сирене

Кои сирена се вършат с мухъл?

Сиренето се прави от мляко благодарение на ензим, прочут като сирище, и по-късно се прецежда. Разликите във усета, текстурата и външния тип на сирената зависят от типа на млякото, бактериите, времето на зреене и методите на обработка. За производството на някои типове сирена е нужна мухъл.

Най-често срещаните типове плесени, употребявани за развъждане на сирене, са Penicillium (P.) roqueforti, P. glaucum и P. candidum. Тези форми оказват помощ да се развият неповторими усети и текстури посредством мелене на протеини и захари в млякото, причинявайки химически промени. Например плесента основава отчетливи сини линии в синьото сирене. Освен това придава на Бри плътна външна обвивка и мека, кремообразна сърцевина.

Докато меко узрелите сирена се вършат посредством разбъркване на мухъл с мляко по време на обработката, сините сирена нормално имат инжектирани спори вътре. 

 сирене

Безопасно ли е за ястие мухлясало сирене?

Мухълът върху сиренето не постоянно значи повреждане. Формите, употребявани за изработката на някои сортове, са разнообразни от тези, отглеждани върху остаряло сирене и самун. Те се характеризират със сини израстъци отвътре на сиренето или дебела бяла кора извън - до момента в който типичната мухъл е неразбираема конструкция, която трансформира цвета си от бяло на зелено.

В допълнение към външния тип, миризмата също може да демонстрира плесен. Въпреки това, защото някои сирена са естествено миризливи, най-добре е да ги подушите след покупката, с цел да определите дали са положителни. Така можете да прецените свежестта им. Имайте поради, че рискови плесени се срещат и по синьото сирене. Те са сходни на тези, отглеждани върху други храни.

 сирене

Кога би трябвало да изхвърлите сиренето с мухъл?

Ако забележите мухъл по сиренето си, не е належащо да го изхвърляте. Някои спори се популяризират надалеч оттатък повърхността на твърди сирена като пармезан, колби, швейцарско и чедър. Това значи, че останалата част от продукта евентуално е безвреден за консумация. За да го спасите, отрежете най-малко 2,5 см от всяка страна на петното смухъл.

Това обаче не важи за меките сирена. Всеки симптом на плесен по тези типове (крема сирене, извара, рикота) значи, че те би трябвало да бъдат изхвърлени неотложно - спорите могат елементарно да поемат целия артикул.

Опасностите от потреблението на мухлясало сирене

Плесените могат да придвижват нездравословни бактерии, в това число E. coli, Listeria, Salmonella и Brucella, всички от които могат да причинят хранително отравяне. Симптомите на хранително отравяне включват повръщане, болки в стомаха и диария. В тежки случаи може да бъде съдбовно.

Опасните плесени също могат да създават микотоксини, чиито резултати включват остро хранително отравяне, имунна непълнота и даже рак. Доказано е, че канцерогенният афлатоксин покачва риска от рак на черния дроб. Най-добрият метод да сведете до най-малко риска от излагане на микотоксини е да избягвате да ядете мухлясала храна и да я съхранявате безвредно.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР