Сиренето брънза може да бъде консумирано до 3 години след

...
Сиренето брънза може да бъде консумирано до 3 години след
Коментари Харесай

Сиренето брънза изкарва до 3 години в буркан ВИДЕО

Сиренето брънза може да бъде употребявано до 3 години след изработката му. То се поставя в буркани и се стерилизира. Прави се от овче мляко. Един от майсторите на брънза е Христо Мърхов. В дома си отглежда 30 овце, от които изкарва сред 500 и 600 литра мляко. С тях създава брънза „ Ароматът му е по-различен от този на саламуреното сирене “, споделя Мърхов.

„ Първо прясното мялко се подсирва и се оставя за два часа. След това се разбърква и се поставя в казана на огън. Трябва да се нагрее до към 40 градуса. През цялото време се бърка, с цел да се отдели сиренето от сурватката. После се прецежда в тензух и се чака два - три дни, с цел да узрее и да се окапе хубаво “, изяснява технологията на подготвяне на брънза Мърхов. Характерно за родопското сирене е, че се стерилизира и се затваря в буркани. Така то може да се употребява до 3 години след изработката му.

Вкусът на брънза не може да бъде разказан. По думите на Христо Мърхов това се дължи на екологично чистата паша на овцете. В началото на пролетта селяните събирали всички животни и ги качвали да пасат до частната мандра, която била на 1700 метра надморска височина. „ Мандрата изкарво по 7 – 8 тона мляко “, споделя Мърхов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР