Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито

...
Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не отговарят нито
Коментари Харесай

Фермерското сирене бъкано с бактерии, показа изследване

Сирена и прясно мляко от фермерските пазари не дават отговор нито на европейското, нито на българското законодателство за хигиена при храните. В част от продукцията се намира рисковата бактерия ешерихия коли, която може да провокира диария, а в някои случаи даже гибел.

При последната зараза в Германия отровен вариант на ешерихия коли аргументи гибелта на 50 индивида.

Тревожните резултати за наличието на фермерските артикули бяха открити при лабораторно проучване, направено от Центъра по биология на храните по поръчка на „ Телеграф “.

Оказва се, че освен бактерията ешерихия коли е казусът в сирената и млякото. Два от фермерските артикули съдържат и антибиотици. Закупени са били 8 проби млечни продукта - сирена, извара и прясно мляко. Четири от тях - от фермерските пазари пред Министерството на земеделието, храните и горите и пазара „ Римска стена “. Отделно са били закупени артикули и от биомагазини – два типа краве сирене, козе сирене и натрошено козе сирене.

След направения микробиологичен разбор е станало ясно, че единствено два биопродукта дават отговор както на българските, по този начин и на европейските правила. В останалите шест – два био и всичките четири фермерски, има колиформи или ешерихия коли над нормите. Или и двете. При някои от продуктите превишението на нормите стига до 10 000 пъти!

В изварата от краве мляко, закупена от „ Римската стена “, в двете фермерски сирена и във фермерското прясно мляко, закупени от пазара пред МЗХГ, коли формите са над 10 000 кафези на грам при норма съгласно родното законодателство една на грам. В двете биосирена колиформите са по-малко, само че още веднъж отвън нормите – в натрошеното козе сирене са 2500 на грам, а в кравето сирене са 4000 на грам.

Но най-притеснителното е, че в три от фермерските артикули се открива рисковата бактерия ешерихия коли, сочат още резултатите.

Съгласно европейския правилник възможни са до 1000 на грам. В двете фермерски сирена те обаче са 1000 на грам. А в прясното мляко – цели 9500 на грам!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР