Сираците и полусираците без право на наследствена пенсия от починал

...
Сираците и полусираците без право на наследствена пенсия от починал
Коментари Харесай

Месечна помощ ще има за всички сираци, без подоходен критерий

Сираците и полусираците без право на наследствена пенсия от умрял родител към този момент ще получават месечна помощ без оглед на прихода на другия родител/настойника, реши Народното събрание, като одобри на второ четене промени в Закона за фамилни помощи за деца. 

След разногласия в пленарната зала бе признато предлагането на левицата да отпадне изцяло подоходният аршин за този тип помощ. В първичния вид бе заложен за така наречен кръгли сираци да няма условие за приходи, само че да има такова за фамилиите на децата с един умрял родител. Запазват се изискванията децата постоянно да посещават подготвителните групи в детските градини или в учебните заведения, в случай че това е невероятно заради здравословното им положение. Те би трябвало и да имат всички наложителни имунизации и профилактични прегледи, съгласно възрастта и здравословното положение.

Месечната помощ се дава до навършване на 18-годишна възраст, а в случай че детето учи - до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст. Размерът ѝ се дефинира всяка година със Закона за държавния бюджет, само че не може да е по-малък от миналата година. За 2019-а размерът на помощта към момента не е конкретизиран.

Месечната помощ не може да се получава дружно с лична пенсия на дете, отпусната на съображение от Кодекса за обществено обезпечаване.

Според левицата това ще коства спомагателни към 4 милиона лв. на бюджета.

Омбудсманът Мая Манолова пресметна, че от новите условия ще могат да се употребяват в допълнение към 6000 фамилии.

Зам.-председателят на обществената комисия Светлана Ангелова и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, и двете от ГЕРБ, опазиха доходния аршин, тъй като той демонстрира, че останалият родител няма задоволително средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР