Сиомара Кастро - първата жена президент на Хондурас, встъпва в

...
Сиомара Кастро - първата жена президент на Хондурас, встъпва в
Коментари Харесай

Хондурас - наркодържавата, разкъсвана от насилие и корупция

Сиомара Кастро - първата жена президент на Хондурас, встъпва в служба, с цел да оглави тази дребна страна в самото сърце на централноамериканския "триъгълник на гибелта ", страдаща от принуждение, беднотия и корупция - състояние, влошено още повече от COVID-19 и опустошителни урагани.

Война на бандите и мигрантски кервани

Броят на убийствата на глава от популацията (а то е 10 милиона) е измежду най-високите в света (с изключение на страните в конфликт) - 37,6 на 100 000 поданици през 2020 година

Заедно с Мексико страната се подрежда измежду най-опасните в света за публицисти (92 убийства през последните 20 години) и за природозащитници.

Тя е ситуирана в "триъгълника на гибелта ", също като Салвадор и Гватемала; унищожават я така наречен марас - банди, контролиращи наркотрафика и проведената престъпност.

Това събитие, свързвано с всеобщата безработица, провокира вълна от незаконна миграция към Съединени американски щати, по-специално от малолетни, които се опасяват да не бъдат принудително вкарани в бандите. Случва се тази миграция да добие зрелищни форми - образуват се "кервани " от хиляди хондурасци, тръгнали пеш.

Политическа неустойчивост

Страната е самостоятелна от 1821 г.; следват многочислени държавни преврати, въоръжени протести и спорове със съседките ѝ (с Гватемала през 1880 година, със Салвадор по време на късата "футболна война " от 1969 г.).

Близо двайсетгодишният интервал на военни режими завършва през 1982 година с избирането на Роберто Суасо Кордова за президент.

Избран като либерал през 2005 година, президентът Мануел Селая е свален през 2009 година с боен прелом, подсилен от десницата и от бизнес средите, откакто подхваща завой наляво, сближавайки се по-специално с венецуелеца Уго Чавес.

Нови избори в края на 2009 година слагат отпред на страната Порфирио Лобо Соса (от Националната партия).

Досегашният президент Хуан Орландо Ернандес, именуван с буквите JOH (от Националната партия), е определен през 2013 година с избор, оспорен от левицата, след това избран отново в края на 2017 година - съгласно опозицията с нарушавания при гласуването.

Обвинения за "наркодържава "

Братът на досегашния държавен глава - ексдепутатът Тони Ернандес, бе наказан през март на пожизнен затвор от американски федерален съд за изпращане в Съединени американски щати на близо 185 тона кокаин - трафик, реализиран съгласно американските прокурори под закрилата на брат му.

Трафиканти, задържани или екстрадирани в Съединени американски щати от кабинета на Ернандес, упрекнаха обкръжението на президента, споменавайки за подкупи.

Хуан Орландо Ернандес жигосва тези лъжесвидетелства, както твърди, на наркобарони, които съгласно него желаят да си отмъстят за почналата война против тях.

Бедна страна производителка на кафе

Хондурас е измежду най-бедните страни в Латинска Америка; над половината население живее под прага на бедността.

През 2020 година нейният Брутният вътрешен продукт се сви с 9 на 100 под ударите на COVID-19 и съкрушителните урагани Ета и Йота.

Тя е петият по величина експортьор на кафе в света; браншът обезпечава най-вече работни места в страната.

Останалата ѝ продукция включва банани, дървесина, царевица, ананаси, палмово масло, ориз, боб и скариди.

Паричните преводи, идващи от емигранти, възлизат на към 20 % от Брутният вътрешен продукт. Над един милион хондурасци живеят в чужбина, основно в Съединени американски щати, главния търговски сътрудник на страната.

Разяждана от корупция, тя заема 157-о място от общо 180 в класацията на Неправителствени организации "Трансперънси интернешънъл ".

"Атина на античните маи "

Руините на град Копан в западната част на Хондурас, именуван от археолозите "Атина на античните маи ", са в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, само че при все че са изоставени и в неприятно положение.

Това са руините на близо хиляда здания, построени преди време към градската цитадела и централния площад. Сред забележителностите се открояват така наречен стълбище с йероглифите (с линия от пиктограми, издълбани в камъка, б. р.), терен за игра с топка и тунели, водещи към царските гробници и храма Росалила, прикрит под една от локалните пирамиди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР