Синьо-зеленият цвят, известен като циан, който се излъчва от екраните

...
Синьо-зеленият цвят, известен като циан, който се излъчва от екраните
Коментари Харесай

Цветът, който вреди на пълноценния сън

Синьо-зеленият цвят, прочут като циан, който се излъчва от екраните на мобилните телефони и другите софтуерни устройства, може да навреди на нашия сън, разкри ново прочуване.

За задачата на проучването учените са създали специфичен екран, който да понижава излъчването на циан без да изкривява цветовата гама на екрана. След това тези екрани са били употребявани за прожектирането на филми пред две групи от хора, като при едните синият цвят е бил филтриран.

Изследователите са открили, че хората, които са били изложени на облъчване от екрани, излъчващи по-ниски равнища на синьо-зеления цвят, са се чувствали по-сънливи и са имали по-високи равнища на мелатонин, прочут още като „ хормон на съня “, в своята система.

„ Откритията са вълнуващи, тъй като ни демонстрират, че регулирането на равнищата на предаван циан може да повлияе на качеството на съня. Нашето изследване също по този начин демонстрира по какъв начин може да използваме това ново знание, с цел да подобрим дизайна на екраните на мобилните устройства. Смятаме, че дизайнът, който използвахме за нашия екран, може да бъде прибавен във всеки тип екран на пазара. “, споделя съавторът на проучването Роб Лукас.

„ Подобен вид екрани биха могли да оказват помощ на захласнатите от технологиите младежи да записват по-лесно или пък да поддържат бдителни хората, които би трябвало да работя до късните часове на нощта “, прибавя той.

Източник: PsyBlog

#Cyan hidden ingredient in sleep https://t.co/orgosWhv1kpic.twitter.com/BxLHqB8Uc1

— David Hulme (@DrDavidHulme) June 25, 2018

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР