Синята зона“ във Варна стартира от днес – 11 юли.

...
Синята зона“ във Варна стартира от днес – 11 юли.
Коментари Харесай

Честито! Синя зона от днес във Варна

" Синята зона “ във Варна започва от през днешния ден – 11 юли. Обособени са 2603 паркоместа в карето сред бул. “Христо Ботев “, бул. “Мария Луиза “, бул. “Осми крайморски полк “, бул. “Цар Освободител “, бул. “Приморски “ и ул. “Девня “.

Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч. В едномесечен период /до 12 август/ при констатиране на неплащане такса за престой в зоната няма да бъдат поставяни скоби. За погрешно паркираните коли обаче ще се постановат наказания, според Закона за придвижване по пътищата, заяви Младен Иванов, шеф на Общинското дружество " Общински паркинги и синя зона “, в която се включи и зам.-кметът Тодор Иванов. 

Паркирането в " синята зона “ е позволено до 3 часа. При постигане на оптималния интервал системата няма да приема и таксува опити за следващи заплащания и клиентът би трябвало да реалокира своя автомобил отвън обсега на зоната. Нов тричасов престой може да стартира, откакто изминат 30 минути от приключване на предходния. При нарушаване, на колите ще бъде поставяно техническо средство вид " скоба “, а глобата за премахването й е в размер на 20 лева, според разпоредба на Общинския съвет. След края на работното време, " закопчаните “ коли ще бъдат репатрирани, а притежателите им ще заплащат санкцията и за скобата, и за репатрирането,  изясни още Младен Иванов.  

25 инспектори от общинското дружество ще управляват паркирането в " синята зона “. Те ще са със сигнални жилетки и ще се легитимират с баджове. В гратисния интервал инспекторите ще дават уточнения и осведомителни брошури за престоя в зоната. В нея са заложени 110 местата за паркиране на коли на хора с увреждания, които са повече от плануваните в общинската разпоредба. 

Три ще бъдат методите за заплащане за почасово паркиране в " синята зона “ - посредством мобилно приложение, посредством SMS или в брой. Мобилното приложение може да бъде изтеглено от уеб страницата на общинското сдружение – www.varnaparking.bg и дава опция да се заплати и половинчасов престой на цена от 50 стотинки. Системата изпраща и предупредително известие 5 минути преди приключване на интервала на паркиране. Друг метод за заплащане е изпращане на известие. Клиентите на българските мобилни оператори би трябвало да пратят SMS на номер 1352, с текст, в който е посочен номера на автомобила. Съдържанието на SMS би трябвало да възпроизвежда безусловно табелата с регистрационния номер на съответното пътно-превозно средство. Таксуването на паркиране с SMS е за един час и включва цената за едно известие от 1 лев плюс цената на SMS-а към мобилния оператор. Успешно възнаграждение се смята за осъществено, когато клиентът получи назад потвърдително известие. 

Третият метод за заплащане е в брой и се прави в търговски обекти, които са маркирани със стикер, на който е изписано на български и британски език " Тук можете да платите краткотрайно паркиране " Синя зона ". Цената е също 1 лева на час. Постъпилите средства от " синята зона “ ще бъдат употребявани целево за възобновяване на уличната и пешеходната инфраструктура в зоната, изясни Младен Иванов.  

Повече информация на адрес www.varnaparking.bg, тел.: 070 070 352 и Център за административно обслужване на адрес ул. " Александър Рачински “ №29.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР