Синята морска мида е ядивна - месото й е вкусно,

...
Синята морска мида е ядивна - месото й е вкусно,
Коментари Харесай

Сините морски миди филтрират замърсителите във водата

Синята морска мида е ядивна - месото й е вкусно, само че може да съдържа микроскопични частици пластмаса, пестициди и бактерии , съобщи AФП.

Тя гълтам всичко, разрешава да се следи качеството на водата, и може би един ден ще способства за пречистването й.

" Това е суперфилтър на водата, който е с потенциал до 25 литра филтрирана вода на ден. Това е модел на биоакумулирането на замърсители. " съобщи френската експертка по морска биология Лейла Местерсем.

Пестициди, бактерии, остатъци от лекарства - мидите, които изпомпват и филтрират водата, с цел да се хранят с фитопланктон, ги складират . Затова са нужни прецизни санитарни правила, свързани с ядивните миди . Те от дълго време са употребявани като биоиндикатори за " здравето " на приютилите ги морета, езера и реки.

Замърсители се прибавят към листата с субстанции, открити в тези мекотели. Става въпрос за микроскопични късчета пластмаса, бисфенол А, фталати . В рамките на почналата акция на фондацията " Тара океан " екипът на Местерсем е сложил цялостни с миди риболовни мрежи в естуарите на Темза, Елба и Сена. След като един месец са заливани с вода, мидите се събират, отварят се, замразяват се и се лиофилизират, с цел да се изследват хванатите като в капан частици и да се откри дали някои химични добавки са попаднали в тъканите. -->

На някои места миди и стриди са употребявани, с цел да пречистват морската вода, означиха експертите.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР