Синтетика“ АД е подписала окончателен договор за продажбата на дъщерното

...
Синтетика“ АД е подписала окончателен договор за продажбата на дъщерното
Коментари Харесай

Една от най-големите ни превозвачески фирми е с нов собственик

" Синтетика “ АД е подписала финален контракт за продажбата на дъщерното си сдружение " Юнион Ивкони “ ООД през февруари, оповестяват от обществената компания посредством Българска фондова борса. Съгласно контракта договорката ще завърши след възнаграждение от страна на купувача на всички контрактувани суми по покупко-продажбата. На 15 март 2019 година са били изпълнени кумулативно всички клаузи по контракта за покупко-продажбата на " Юнион Ивкони “ ООД, с което договорката е финализирана.

" Решението на " Синтетика “ АД да продаде присъединяване си в " Юнион Ивкони “ ООД е обвързвано с желанието на компанията да насочи напъните си към вложения в недвижими парцели с по-висока рентабилност “, показват от сдружението. 

На 1 октомври предходната година Комисията за защита на конкуренцията позволи на " Транспект “ АД да сплоти под покрива си два от огромните играчи в транспортния бранш с пътнически транспорти, като реализира централизация посредством придобиване на едноличен надзор върху " Юнион Ивкони “ ООД и " Груп Плюс “ ООД.

" Транспект " АД е новоучредено сдружение и все още на утвърждението от Комисия за защита на конкуренцията не е правило комерсиална активност. От своя страна " Юнион Ивкони " е транспортно-туристическо сдружение, профилирано в осъществяване на автобусен превоз на пасажери в страната и чужбина, както и в региона на туристическите услуги, до момента в който " Груп Плюс " е транспортно сдружение, чиято съществена активност е съсредоточена върху вътрешен и интернационален пътнически автобусен превоз.

Справка на investor.bg в Търговския указател демонстрира, че в Съвета на шефовете на " Транспект " влизат Георги Любомиров Атанасов, Петър Йорданов Господинов и Иван Иванов Добрев. Георги Атанасов и Иван Добрев бяха част от мениджмънта на " Юнион Ивкони ".

В " Транспект “ пресметнаха преди време, че синергията от нотифицираната централизация ще докара до спомагателна доходност с понижаване на разноските за наеми на търговски площи, които сега се заплащат от всяко едно от придобиваните сдружения поотделно, спестовност от хонорари и осигуровки на чиновници в администрацията и заетите в комерсиалните офиси, които ще бъдат закрити.

От сдружението показват, че финансовите резултати ще дойдат след отменяне на най-малко седем обслужвания, които се извършват редом от двамата превозвачи, а пътнико-потокът е непълен даже за един цялостен курс.

Икономията в пробег в този случай би била 2,100 млн. километра, а финансовото изражение на тази спестовност (за гориво, аварийни елементи и техническа поддръжка, заплати, командировъчни и осигуровки на водачи, автогарови услуги и хотели) е 1,665 млн. лева, пресмятат в " Транспект “.

Според сдружението анулирането на този пробег няма докара до стесняване на приходите. Само икономията от наеми на търговски офиси ще възлезе на 100 хиляди лева (годишният разход на " Груп Плюс “ и " Етап-Адресс “ за наеми на търговски помещения). Икономисването от хонорари и осигуровки на чиновниците в администрацията и работещите в комерсиалните офиси, които ще бъдат закрити, възлизат на 690 хиляди лв. годишно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР