[Sinterama] Базираният в Тайланд производител на химически продукти Indorama Ventures

...
[Sinterama] Базираният в Тайланд производител на химически продукти Indorama Ventures
Коментари Харесай

Тайландски концерн купува италиански текстилен бизнес, с фабрика и в Нова Загора

[Sinterama] Базираният в Тайланд производител на химически артикули Indorama Ventures Public Company Limited (IVL) подписа съглашение за придобиване на 100% от капитала на италианската текстилна компания Sinterama. Сделката е посредством дъщерното сдружение Indorama Netherlands и предстои на утвърждение от регулаторните органи, излиза наяве от публично известие на уеб страницата на купувача. Очакванията са тя да завърши през есента. Сделката визира и фабрика в България - текстилното дружество в Нова Загора има 180 чиновници и доходи от 37 млн. лева

Още мощности

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Транзакцията, чиято цена не се оповестява, обгръща пет индустриални звена на Sinterama в четири страни: Италия, Бразилия, Китай и България. Очакванията са, че допълващото се портфолио, потребителската база и географското разположение на двете компании дружно с наличните индустриални благоприятни условия и веригата на доставки ще открият нови пазарни благоприятни условия.

Купувачът

Indorama Ventures е измежду огромните международни производители на химически артикули, има 101 индустриални мощности и участва в 31 страни на пет континента. В корпорацията работя 19 581 чиновници, а консолидираните й доходи за 2018 година са 10.7 милиарда $.

По данни на компанията тя е измежду международните пазарни водачи в производството на полиетилентерефталат (PET), на полиолефинови и двукомпонентни нишки, на профилирани полиестерни нишки и тъкани и други Според фирмения уебсайт всяка втора бебешка пелена, всяка четвърта въздушна възглавница и всяка четвърта PET бутилка в света са направени с материали на Indorama Ventures.

Продавачът

Създадената през 1968 година Sinterama създава цветни полиестерни прежди за тъкани за коли, мебели, дрехи и механически цели. Италианската група създава над 30 000 тона артикули годишно в 1200 разновидности. В нея работят 900 души, които разчитат на мрежа от 100 търговски представители и чиновници, обслужващи над 1200 клиенти в 70 страни. През 2018 Sinterama регистрира 135 млн. евро доходи.

Българското отделение

Сделката ще засегне и " Синтерама България " – част от Sinterama group, която има фабрика в Нова Загора. Българското сдружение стартира активността си през 2012 година, когато компанията-майка закупува дяловете на " Торчитура Нова Загора " от " Миролио СпА " - Италия (на друга част от семейството Миролио, друга от Едуардо Миролио, който продължава да има бизнес в страната) и трансформира фирменото название. Днес " Синтерама България " оперира върху наета земя и здания чартърен – благосъстоятелност на " Миролио България ", дъщерно на " Миролио СпА " - Италия.

Българското отделение създава текстилни нишки и продава зад граница съвсем 100% от продукцията си. За вътрешния пазар остава единствено 0.24% от създаденото, излиза наяве от годишния отчет за активността.

През 2018 година " Синтерама България " регистрира над 10% растеж на приходите (които надвишават 37.4 млн. лева.) по отношение на 2017 и над 33% - на облагата (1.6 млн. лева за 2018). Оборотът обаче е надалеч от пика на компанията през 2016 с над 49 млн. лева доходи. Тогава от българското сдружение обясниха скока с най-новото произведение - прежда за автомобилната промишленост.

Заетите в " Синтерама България " към края на предходната година са 180.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР