Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част

...
Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част
Коментари Харесай

Предупреждават за валежи и гръмотевични бури в понеделник

Синоптиците предизвестяват за превалявания и гръмотевични стихии в по-голямата част от страната в понеделник.
 
За 10 области на страната е разгласен оранжев код за превалявания и гръмотевични стихии за понеделник, 3 юли, сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.
 
Предупреждението е в действие за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка и Разградска. Според синоптиците в тези региони с прекосяването на добре изразен леден фронт ще има мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки. Очакваните количества превалявания са 35-65 мм за 12 часа.
 
За други 14 области на страната, както и за столицата е разгласен жълт код за превалявания и гръмотевични стихии за понеделник. Предупреждението е в действие за областите Силистренска, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, София-град, София-област и Пернишка.
 
Прогнозите са, че в тези региони с прекосяването на добре изразен леден фронт ще има мощни гръмотевични стихии, обилни превалявания и градушки. Очакваните количества превалявания в тези области са до 35 мм за 12 часа.
 
Какво време ни чака през юли?

През идващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине леден атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има интензивни превалявания, съпроводени със мощни гръмотевични стихии и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, по здрач и в Източна. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух. В източните региони вятърът към момента ще е от североизток, само че по здрач и там ще се ориентира от северозапад.
 
Температурите ще се намалят доста и оптималните ще са най-вече сред 19 и 24 градуса, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове.
 
Повече за времето в понеделник вижте тук

През нощта против вторник преваляванията ще продължат основно в централните и източните региони от страната.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на Sinoptik.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР