Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна

...
Синодът на Вселенската патриаршия отстрани 55-годишната схизма върху Македонската православна
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия признава Македонската православна църква като Охридска архиепископия

Синодът на Вселенската патриаршия в профил 55-годишната схизма върху Македонската православна черква и реши да откри канонично и евхаристийно общение сред македонските епископи, свещеници и народа. Това се споделя в публично известие на Вселенската патриаршия.

Това на процедура значи, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и към този момент ще може да отслужва с нея. От информацията излиза наяве, че църквата е приета като Охридска архиепископия.

БГНЕС разгласява цялостния текст на формалното изказване на Вселенската патриаршия.

Светият и заветен Синод, който се събра през днешния ден, понеделник, 9 май 2022 година, под председателството на Н.Пр. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей разиска в детайли църковния въпрос за Скопие и откакто оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази черква, както и жалбите на страната Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под управлението на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки " елей и вино " за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставия на Светата черква на Сърбия уреждането на административните въпроси сред нея и църквата в Северна Македония в границите на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази черква " Охридска " (което значи региона на нейната пълномощия единствено в рамките на територията на страната Северна Македония), както е дадено документално на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина " македонска " и всевъзможни други производни на думата " Македония ".

Вселенската патриаршия продължава да се интересува от растежа, напредъка и стабилността на тази църковна единица в Охрид, както е било през вековете за всички поместни православни църкви, като " гостилница на любовта, извор на благочестието на нацията на православните християни " (Драмас Павел).

БГНЕС напомня, че СПЦ в края на предходната година прикани за против сред патриарх Порфирий и главата на МПЦ Стефан. Но досега нямаше информация за сходна среща. В същото време македонски политици и локален епископ непрестанно лобираха пред Вселенския патриарх за признаването на МПЦ и оповестяването ѝ за автокефална черква.

Преди години от МПЦ желаеха Българската православна черква да бъде оповестена за тяхна църква-майка, само че незабавно откакто бе образувана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, македонските владици започнаха да се обръщат за подпомагане непосредствено към Вселенската патриаршия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР