Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да

Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да ...

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква.Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да предостави автокефалия на Украинската православна църква, което руската църква нарече „катастрофално“ решение, предаде АФП.

Руската православна църква предупреди преди дни, че това решение за независимост може да предизвика бунтове в Украйна, където в източната част на страната от 2014 г. продължава въоръжен конфликт между проруски сепаратисти и силите на Киев.

Решението на тридневния Синод на Вселенската патриаршия бе обявено официално днес в Истанбул.

Украинският президент Петро Порошенко незабавно го приветства като „победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, като добави, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ 330 години.

Синодът на Константинопол фактически е отменил решението от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московския патриарх.

„Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) прие катастрофално решение – за себе си и за цялото православие“, заяви Александър Волков – говорител на реския патриарх Кирил. „Патриаршията в Константинопол пресече червената линия“, дабови той.

С друг ключов ход Синодът на Вселенската патриаршия възстанови каноничните постове на главата на Украинската православна църква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий, които бяха отлъчени и анатемосани заради спора им с Москва.

Главата на Киевския патриархат - Филарет, каза, че в резултат на снемането от Константинополския патриархат на анатемата от него и Макарий, се появява възможност да се създаде единна поместна църква в Украйна.

В Украйна сега има три църкви, като едната от по-влиятелните е свързана с Москва, а другата - с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 г., когато Украйна стана независима, и не е призната от нито една православна църква в света.
Свързаната с Московската патриаршия църква е най-голямата религиозна общност в Украйна по брой енории, но все повече украинци обаче се самоопределят като последователи на Киевската патриаршия.

Източник: bnr.bg