Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да

...
Синодът на Вселенската патриаршия обяви днес, че е решил да
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

Синодът на Вселенската патриаршия разгласи през днешния ден, че е решил да даде автокефалия на Украинската православна черква, което съветската черква назова „ пагубно “ решение, съобщи Агенция Франс Прес.

Руската православна черква предизвести преди дни, че това решение за самостоятелност може да провокира протести в Украйна, където в източната част на страната от 2014 година продължава въоръжен спор сред проруски сепаратисти и силите на Киев.

Решението на тридневния Синод на Вселенската патриаршия бе оповестено публично през днешния ден в Истанбул.

Украинският президент Петро Порошенко неотложно го приветства като „ победа на положителното над злото, на светлината над мрака “, като добави, че Украйна е чакала това „ историческо събитие “ 330 години.

Синодът на Константинопол в действителност е отменил решението от 1686 година за прекосяването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московския патриарх.

„ Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) одобри пагубно решение – за себе си и за цялото православие “, съобщи Александър Волков – представител на реския патриарх Кирил. „ Патриаршията в Константинопол пресече алената линия “, дабови той.

С различен основен ход Синодът на Вселенската патриаршия възвърне каноничните постове на главата на Украинската православна черква патриарх Филарет и Киевския митрополит Макарий, които бяха отлъчени и анатемосани поради разногласието им с Москва.

Главата на Киевския патриархат - Филарет, сподели, че вследствие на снемането от Константинополския патриархат на анатемата от него и Макарий, се появява опция да се сътвори единна поместна черква в Украйна.

В Украйна в този момент има три църкви, като едната от по-влиятелните е обвързвана с Москва, а другата - с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 година, когато Украйна стана самостоятелна, и не е приета от нито една православна черква в света.
Свързаната с Московската патриаршия черква е най-голямата религиозна общественост в Украйна по брой енории, само че от ден на ден украинци обаче се самоопределят като почитатели на Киевската патриаршия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР