Синодът на Руската православна църква реши изцяло да прекъсне отношенията

...
Синодът на Руската православна църква реши изцяло да прекъсне отношенията
Коментари Харесай

Руската църква скъса отношенията с Вселенската патриаршия

Синодът на Руската православна черква реши напълно да прекъсне връзките си с Вселенската патриаршия поради решението на Константинопол да върне независимостта на Украинската православна черква от Московската патриаршия. Решението беше огласено в Минск след съвещание на синода на РПЦ, съобщи съветската редакция на Би Би Си.

На 11 октомври Константинопол сне анатемата от Филарет - главата на Украинската православна черква, водена от Киевската патриаршия и разгласи, че тя би трябвало да се сплоти с УПЦ, която до момента оставаше на послушание на Москва. На същата дата беше анулиран и документ от 17 век , с който съгласно Москва Вселенската патриаршия е предала на съветската черква територията на Украйна.

Пресаташето на Московската патриаршия Александр Волков съобщи, че, с тези решения Константинопол е " минал алената линия " и на днешното си съвещание синодът е трябвало да даде " съответен корав отговор ".

" Всички тези решения от позиция на РПЦ са противозаконни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги извършва . Разколът остава ерес. " - съобщи шефът та отдела за външни връзки на съветската черква митрополит Иларион.

 Украинската черква става по-голяма от съветската, Москва плаши с ерес
Украинската черква става по-голяма от съветската, Москва плаши с ерес

4000 нови храмове...

Според съветската страна Вселенската патриаршия не е имала права да вземе такива решения и в частност да снеме анатемата от Филарет.

По-рано Вселенската патриаршия излезе с безапелационна позиция, че документът от 17 в. не е предоставял безсрочна пълномощия на РПЦ върху Украйна и че Москва нелегално е анексирала украинската черква.

 Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна
Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна черква

Скъсването на връзките с Константинопол значи, че съветските миряни няма да могат да се причестяват в храмове, които са под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а съветските духовници няма да могат да правят взаимни богослужения.

Заседанието на синода на РПЦ продължи седем часа, при закрити порти.

Би Би Си отбелязва, че съветският патриарх Кирил се придвижа в Беларус с мерцедес, с държавен номер 0002.

Преди него съвещанието той се срещна с президента на Беларус Александър Лукашенко, който изрази угриженост поради ставащото.

" За страдание църквата ни доста постоянно в историята е ставала заложница на междудържавните връзки. И на неправилните ни действия. " - разяснява Лукашенко, представен от беларуския портал tut.by.

" Вие би трябвало да знаете непоколебимата ни държавна позиция, че разколът постоянно е нещо неприятно. И има неприятни последствия. Последиците са по-опасни от всичко. Затова ние се отнасяме мъчително към това, което става през днешния ден в православието. " - съобщи президентът на Беларус.

 Лукашенко: Може да раздерат страната ни като Украйна
Лукашенко: Може да раздерат страната ни като Украйна

Той прикани беларусите към „ стягане на дисциплината “…

По-рано се появиха информации, че беларуската черква евентуално също ще изиска да получи самостоятелност от съветската.

Самият Лукашенко показа опасения, че Беларус може да показа ориста на Украйна.

 Църквата на Беларус също желае самостоятелност от Москва
Църквата на Беларус също желае самостоятелност от Москва

Новината беше обявена от първойерарха архиепископ Светослав Логин…
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР