Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристийното

...
Синодът на Руската православна църква реши да прекрати изцяло евхаристийното
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил разкри какво е мнението в Синода по темата за Украинската църква

Синодът на Руската православна черква реши да приключи напълно евхаристийното си общение с Константинополската патриаршия. На съвещанието на Светия синод бе взето решение за цялостно разкъсване на общението с Константинополския патриарх, сподели Митрополит Ирларион. Това решение на висшия клир на Руската православна черква бе предшествано от състояло се от 9-и до 11-и октомври съвещание на синода на Вселенската патриаршия, който удостовери решението за даване на автокефалия на Украинската православна черква и анулира решението си от 1686 година за прекосяването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия.

"Българската православна черква няколко пъти се е застъпвала за каноничната на Украинска православна черква, само че ние в Синода взехме решение, множеството членове, че желаеме да изчакаме да забележим по какъв начин тъкмо ще се оформят мненията и на Вселенската патриаршия, и на Руската, въпросът е даден на комисията. А трима митрополити излязохме с едно изказване по въпроса, тъй като ние считаме, че нещата са задоволително ясни и бихме могли да вземем отношение, както някои църкви го направиха ", сподели Ловчанският митрополит Гавриил за позицията на Българската православна черква във връзка с разкола.

В Синода няма разделяне по тематиката, разяснява още митрополит Гавриил: "Не, разделяне още няма, само че има разнообразни позиции по въпроса. Пределно ясно, е че Цариградската патриаршия е дала преди 320 години автокефалия на Руската черква, а Руската черква стартира от Киев и след това се получават тези разделения. След като на една черква се даде автокефалия, то тя е безусловно самостоятелна и не може Църквата майка, която е дала автокефалия, повече да ѝ се бърка във вътрешния живот, другояче няма да има същинска автокефалия. Така, че трябваше по каноничен ред да си решим, зародилия проблем. Много православни епископи и цели църкви смятат, че би трябвало да се свика Всеправославен събор, който да реши въпроса за Украинската черква и той послужи за това, че разколът потегли към своето преустановяване. Най-висшият орган при нас е свикването на Всеправославен събор ".

"Никой не е споделил, че е срещу свикването на Всеправославен събор. Просто смятат, че към този момент би трябвало да се даде въпросът на комисия, която да го прегледа ", добави още по тематиката митрополит Гавриил.

В диалога митрополит Гавриил разяснява и тематиката за новите оферти в Закона за вероизповеданията, осведоми БНР.

"Получихме и двата законопроекта, бяха прегледани доста съществено. Най-добре е законът да не се пипа, тъй като той е добре изработен, а тези няколко неща, които желаят да се трансформират, да вземем за пример за финанси, има си закони финансови, да не навлиза набожен екстремизъм – има Наказателен кодекс, където би трябвало се прибавят ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР