Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си

...
Синодът на Руската православна църква обяви, че прекъсва връзките си
Коментари Харесай

Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна

Синодът на Руската православна черква разгласи, че прекъсва връзките си с Вселенската патриаршия в Константинопол, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Причината е решението на патриарх Вартоломей да даде автокефален статут на Украинската православна черква. До момента патриархът на някогашната руска република се водеше схизматик, а също така в страната има огромна църковна общественост, подчинена на Москва.

Религиозната самостоятелност на Украйна раздразни мощно Русия – както в подтекста на спора в Донбас и въвличането на духовните институции в опълчването сред двете страни, по този начин и поради дългогодишната конкуренция сред вселенския патриарх и ръководителя на съветската черква за водещо място в православния свят.

„ Надяваме се, че здравият разсъдък ще спечелва и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към църковните действителности. Но досега, в който тази смяна не се случи, до момента в който това нелегално и антиканонично решение остава в действие, не можем да се намираме в евхаристичното общение с тази черква, оказваща се през днешния ден в разкол”, съобщи началника на отдела за външни църковни каузи в РПЦ митрополит Иларион след съвещание на синода, извършено в Минск.

Преди дни Българската православна черква отклони настояването на съветските духовници за привикване на Вселенски събор по въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР