Сините зони“ – местата с най-дълго живеещите хора в света:

...
Сините зони“ – местата с най-дълго живеещите хора в света:
Коментари Харесай

„Сините зони“ – местата с най-дълго живеещите хора в света: 9 техни правила, които ще ни направят столетници

„ Сините зони “ – местата с най-дълго живеещите хора в света: 9 техни правила, които ще ни създадат столетници. Всеки ден сме заливани с „ верните “ неща, които би трябвало да вършим, с цел да живеем по-дълго. Казват: „ Пийте по осем чаши вода дневно “. Други пък ни разпореждат невъзможната – и въпреки всичко обещаваща – задача просто да запазим позитивното си мислене.

Днес междинната дълготрайност на живота е 76,4 години. В Сините зони, или районите по света, където хората живеят извънредно дълго, вероятността хората да доживеят до 100 години е 10 пъти по-голяма. Тези места – по-специално районът Барбаджа в Сардиния, Италия, Окинава, Япония, полуостров Никоя, Коста Рика, и Икария, Гърция – са цялостни със столетници.

 

Беше единствено въпрос на време откриватели в региона на медицината, демографията, епидемиологията и антропологията да се разровят, с цел да открият общите знаменатели сред тези места.

Така се появява „ мощната деветка “ на Сините зони – или деветте общи неща, които петте места с най-голям дял на хора, които доближават 100-годишна възраст, имат.

Дан Бютнер от National Geographic разгласява тези открития в книгата си „ Сините зони “: Уроци за по-дълъг живот от хората, които са живели най-дълго “.

1. Движете се естествено

Проучванията демонстрират, че заседналото държание, като седене по 13 часа дневно или вървене по-малко от 4000 крачки дневно, може да понижи метаболитните изгоди от физическите извършения, а естествената интензивност може да помогне за понижаване на равнищата на инсулина след хранене. Изследователите даже са открили, че „ изтласкването на ходилата “ (това е покачване на прасците), осъществявано в седнало състояние, потвърдено подхранва метаболизма в продължение на часове. С други думи: Не е належащо да отделяте 90 минути всеки ден, с цел да вършиме извършения ден след ден. Доказано е, че дребните придвижвания, включени през целия ден, са също толкоз ефикасни, колкото и по-големите планувани тренировки – и са доста по-достъпни за множеството хора.

И по този начин, от кое място да започнете? Д-р Киен Вуу, създател на Vuu MD Performance and Longevity, споделя, че се стартира с друго мислене за работния ден. Имате велосипед? Изберете вървене пешком или каране на колело за къси дистанции, в това число до офиса, в случай че това е алтернатива за вашето пътешестване. След като сте на бюрото си, пробвайте да вдигате крайници или да се разтягате в седнало състояние. Изкачвайте стълбите, с цел да вземете кафе, или избирайте срещи с вървене, в случай че разговаряте с някой. Само няколко минути интензивност, които прекъсват седящото държание, могат да донесат доста изгоди.

 

 Снимка: Tweeter

2. Кажете „ да “ на щастливия час

Въпреки че има доста проучвания, които възхваляват изгодите от цялостното отричане от алкохола, чашата вино се възхвалява в Сините зони. Не поради изгодите за здравето от виното, а по-скоро поради социализацията, която върви ръка за ръка с пиенето понякога.

„ В културите на дълголетието умерената консумация на алкохол постоянно се случва в обществен подтекст, като се акцентира ролята на общността и празника “, споделя доктор Вуу. „ Ключът може да се крие повече в позитивните обществени взаимоотношения и по-малко в самия алкохол. Положителните взаимоотношения способстват за психическото и прочувственото благоденствие. “

3. Отделете време за намаление на напрежението

Всички сме го чували преди: Стресът не е потребен за нас. Въпреки това той постоянно е неминуем.

„ Когато забележите, че тялото ви се напряга или страстите ви се покачват, поемете надълбоко въздух, задръжте го за няколко секунди и постепенно издишайте през носа “, споделя доктор Мишел Лой, експерт по интегративна медицина в Медицински център „ Ню Йорк-Пресбитериан/Уейл Корнел “ и доцент по педиатрия в клиничната медицина в „ Уейл Корнел Медисин “. „ Колкото повече практикувате това, толкоз по-добре става. То може да се прави на всички места и когато и да е и не въздейства на никакви медикаменти или добавки “.

Не сте сигурни от кое място да започнете? Започнете преди лягане, като преди да заспите отделете няколко спомагателни минути, с цел да практикувате. След това го придвижите и в други области на деня си.

4. Придайте на храненето си растителен уклон

Изследователите от Синята зона предлагат на хората да търсят растителни източници на протеини. Като фасул, в това число черен, соев, фава и леща, вместо месо.

5. Намерете своя кръг от хора

„ Установено е, че любовта и позитивните обществени взаимоотношения освобождават окситоцин, прочут като „ хормон на любовта “, който играе роля в основаването на връзки и намаляването на равнищата на стрес “, споделя доктор Вуу. „ Така че любящите, подкрепящи взаимоотношения могат да доведат до дълготрайно възстановяване на прочувственото положение и физическото здраве. “

6. Спазвайте правилото „ 80% “

Изследователите са открили, че хората в Сините зони употребяват най-малкото си ястие в късния следобяд или в ранната вечер – по-късно не ядат повече през останалата част от деня. Това попада в обсега на така наречен предписание „ 80% “, което предлага хората да спрат да се хранят, когато стомахът им е цялостен на 80%.

7. Поставете обичаните си хора преди всичко

Инвестирането на време в фамилията е нещо, което се отплаща освен прочувствено, само че и във връзка с дълголетието. Успешните столетници държат наоколо остаряващите си родители (или баби и дядовци), обвързват се с сътрудник в живота и в случай че имат деца, поставят старания да прекарват време с тях.

8. Открийте мястото, към което принадлежите

Изследванията демонстрират, че посещаването на религиозна работа четири пъти месечно може да усили продължителността на живота ви с 4 до 14 години. Ако религията не е вашата чаша чай, постоянно има опция да се потопите надълбоко в персоналното си благоденствие. Потърсете място, който ви кара да се чувствате признати и видяни. Независимо дали това е локалната фитнес зала за кросфит или седмичният обред в ресторанта в квартала.

9. Знайте своето „ за какво “

Когато знаете за какво се събуждате заран и имате цел в всекидневието си, проучванията демонстрират, че можете да добавите до 7 години към продължителността на живота си. Японската идея за икигай предизвиква хората да намерят своето персонално предопределение или цел, прибавя доктор Лой. Той предлага да си зададете четири въпроса и да откриете къде се пресичат тези отговори:

1. Какво обичам? (Страст)
2. В какво съм добър? (Професия)
3. От какво има потребност светът? (мисия)
4. За какво мога да получа заплащане? (Призвание)

„ Може да се наложи да се разровите в душата си, само че си коства да отделите време за това персонално търсене. Тъй като когато откриете своя икигай или няколко такива, това ще внесе изясненост в метода, по който живеете “, споделя тя.

Източник – GQ/Превод:SafeNews

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР