Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката

...
Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката
Коментари Харесай

Екологичният скандал Пирин

Сини глетчерни езера, обширни иглолистни гори, белоснежни планински върхове: гледката е като от пощенска картичка. Именно по този начин наподобява в очите на туристите българският Национален парк " Пирин ". От 1983 година насам той е под закрилата на ЮНЕСКО. На това място се срещат огромен брой редки растения и животни, в това число и най-старото иглолистно дърво на Балканите (Байкушевата мура – бел. ред.).
Сега обаче тази идилия е застрашена, тъй като българският министър председател има други проекти за това естествено благосъстояние: той желае да трансформира националния парк в огромен ски курорт. През декември държавното управление на Борисов утвърди ремонти в проекта за ръководство на парк " Пирин ", които разрешават построяването на нови пътища и нов въжен превоз.
" Зелена джихадистка "
Природозащитници в България, подкрепяни от Зелените в Европарламента (ЕП), стачкуват. Зам.-председателката на фракцията на Зелените в Екологичен потенциал Ска Келер неотдавна посети България и се включи в митингите в отбрана на Националния парк " Пирин ". Българското държавно управление обаче се отнесе към нея по много чудноват метод. Вицепремиерът Валери Симеонов назова евродепутатката " зелена джихадистка " и поддържа декларация на своя " Национален фронт за избавление на България ", в която се настояваше за експулсирането на Келер от страната.
" Отдавна съм в политиката и в никакъв случай не съм чувала сходно искане – както в Европейския съюз, по този начин и вън от него ", написа евродепутатката в своя позиция по случая и призна, че е шокирана.
Келер се оплака пред Европейската комисия, която се намеси. В последна сметка България сега ръководи Европейски Съюз и би трябвало да се чака, че държавното управление на Бойко Борисов ще се държи образцово. Вместо предстоящото опрощение обаче, от българска страна се появи единствено една къса декларация, в която се споделяше, че възгледите на съдружния сътрудник от НФСБ не съвпадали с позициите на българското държавно управление. Самият Симеонов, който прочее е наказан поради тирада на омразата против роми, не излезе с позиция по скандалния случай.
Въпреки закрилата на Европейски Съюз?
Национален парк " Пирин " е освен под закрилата на ЮНЕСКО, той е и част от европейското естествено завещание. Досега обаче Брюксел не се е занимавал в детайли с проектите за промени на територията на парка. Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа (WWF) е безапелационна: " Плановете за строителство на нови уреди нарушават настоящото българско законодателство по доста пунктове. " Тя споделя още, че държавното управление на България пренебрегва и една европейска инструкция. Националният парк " Пирин " е част от европейската мрежа на предпазени територии Натура 2000. Поради това проектите за градеж би трябвало да бъдат подложени на процедура за екологична оценка и допустимост. " В съответния случай това просто не се случи ", споделя Раковска.
Защо обаче държавното управление в София желае да трансформира тъкмо този естествен парк в ски зона? От WWF са ревизирали проектите за градеж и са открили, че от тях в действителност не може да се чака някаква икономическа полза за страната. Планинските върхове в района не са подобаващи за всеобщ ски туризъм. " Решението на държавното управление е най-много от изгода за концесионера на ски зоната в Национален парк " Пирин " ", споделя Катерина Раковска.
И точно тук историята става забавна: концесионерът на ски зоната в Банско е компания " Юлен ". Борислав Сандов от Партията на Зелените твърди, че държавното управление в София заблуждава българското общество по отношение на същинските аргументи за ставащото с " Пирин ". Сандов е открил, че зад " Юлен " в действителност стои компанията " DUC Nominees ", чийто притежател е кипърски жител. Ако човек продължи да дълбае по-надълбоко, стига до офшорно сдружение на Вирджинските острови. Борислав Сандов и неговите съпартийци допускат, че този холдинг е обвързван с проведената престъпност.
Представителката на WWF е по-предпазлива в изявлението на съмнение за корупция: " Може би тук става въпрос за огромен спор на ползи ", споделя Раковска.
Бъдещето на Пирин остава неразбираемо
Раковска се надява на повече поддръжка - най-много от страна на Европейски Съюз. " Надяваме се, че Европейска комисия ще упорства твърдо за спазването на контрактуваното от Натура 2000 ", споделя тя. На питане от Дойче Веле обаче един от представителите на Европейска комисия отговори, че към този момент казусът е напълно в областта на националните пълномощия. Брюксел следи дали в планове, оказващи въздействие върху околната среда, се съблюдават нормите, заложени от Европейски Съюз. Към този миг обаче нямало " нарушаване на европейските правила за околната среда ", съобщи представителят.
Природозащитниците от Европейска комисия, Зелените в България и в Екологичен потенциал обаче подлагат на критика остро екологичния скандал. Евродепутатката Ска Келер написа на българския министър председател следното: " Новият проект за ръководство на " Пирин " разрешава посред впечатляващата природа да се разширят редица комерсиални действия до 48% - в това число построяването на ски-съоръжения и изсичането на гори. Това е прекомерно доста ".
Източник: Дойче веле , създател: Юлиус Фастнахт


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Гледна точка  Държавата, в която можеш да кажеш всичко Държавата, в която можеш да кажеш всичко  Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи  Кочината на свинското опазване на здравето Кочината на свинското опазване на здравето  Когато Когато " извинявай " значи оскотяване  Българският политически ад * Българският политически ад* Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image 7 битовизма, които подсигуряват, че любовт...
Понякога, изключително откакто делите дълго време едно легло с някой, ви се коства, че тръпката като че ли си е отишла. Не мислете, че е по този начин -...
Българска социалистическа партия стигна до очакване за диктат по " проблем... Йълдъръм: Турция не води война в Сирия, а... Протест против " Луков марш " Еминем и Ед Шийрън с обща ария (ВИДЕО) НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Нелеп случай приключи мача Димитров -...
Зрелищната борба сред Григор Димитров и ДАвид Гофен завърши по извънредно злощастен метод. Световният №4 се класира за финала на шампионат...
Дневен хороскоп за 18 февруари Мечтан край в Ротердам: Федерер против Дим... Пътнически аероплан се разруши в Иран Затрупаната от лавината в Пирин туристка е... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Американският ескадрен миноносец Carney...
Американският ескадрен миноносец Carney ( " Карни " ) мина Босфора и навлезе от север в Черно море, с цел да се причисли към към този момент намира...
Лавров: Изявленията за съветска опасност са ир... Луков марш провокира угриженост от посол... От Министерство на външните работи осъдиха провеждането на " Луковмарш... Луковмарш се организира  www.expert.bg  3 метода да привлечете шанса в живота си 3 метода да привлечете шанса в живота...  Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще подкопае европейската сигурност Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще...  Всяка касова записка ще бъде регистрирана в Национална агенция за приходите Всяка касова записка ще бъде регистрирана в...  Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лятото, в случай че не вали доста Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лят...  www.iwoman.bg  Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа за 18 февруари Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа...  Отбелязваме Сирни заговезни Отбелязваме Сирни заговезни  2 зодии ще се ВЛЮБЯТ в хороскопа за 17 февруари 2 зодии ще се ВЛЮБЯТ в хороскопа за 17 ф...  Фики Стораро стана татко (снимка) Фики Стораро стана татко (снимка)  http://www.sportlive.bg  Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитров - Роджър Федерер Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитро...  Златен орден за ансамбъла ни на обръчи в Москва Златен орден за ансамбъла ни на обръчи в...  Преди огромния край: Показателите, по които Григор превъзхожда Федерер в Ротердам Преди огромния край: Показателите, по ко...  От Верея благодариха на почитателите на ЦСКА От Верея благодариха на почитателите на ЦСКА... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се схванат като мъжкари... 119
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР