Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на

...
Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на
Коментари Харесай

Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският експерт в региона на архивирането, възобновяване и отбраната на данни основава собствен огромен инженерингов център в София, в който до 2-3 години би трябвало да работят над 200 високовалифицирани експерти. Това разгласи основният изпълнителен шеф и съосновател на компанията Сергей Белоусов. В изявление за Computerworld той споделя за това по какъв начин от Acronis са спрели избора си върху България и споделя за главните трендове в областта на бекъпа и отбраната на данни.
Г-н Белоусов, разкажете повече за Acronis?
Acronis стартира историята си като част от компанията Prallels в Сингапур през 2003 година Тази година честваме своята 15-та годишнина. В началото компанията бе насочена единствено към бекъп решенията. Въпреки, че постоянно съм бил по-големият акционер и ръководител на борда по това време фокусът ми повече бе ориентиран най-вече към Parallels (тогава SW Soft).

Започнах да ръководя Acronis преди 5 година Тогава компанията към този момент бе много изменена, имахме нов екип, тактика, както и други артикули. Вече бяхме фокусирани освен върху бекъпа, само че и върху отбраната на данни и приложения.

 Сергей Белоусов

В момента Acronic работят към 1000 души. Швейцарска корпорация сме, само че ръководството ни е основани както в Сингапур, по този начин и в Швейцария. Имаме 25 офиса в 18 страни, а продуктите ни се употребяват над 145 страни.
Acronis е в развой на основаване на собствен развоен център в София. Разкажете повече за този развой?
Днес разполагаме с 21 души в България, а до две години имаме намерение да се разраснем до 200-300. В момента набираме чиновници и се надяваме да съберем най-хубавите гении.

Занимаваме с най-горещите и забавни технологии като изкуствен интелект, надълбоко машинно учене, блокчейн, криптиране, ИТ сигурност, виртуализация и така нататък

Предлагаме на чиновниците си бонуси, като благоприятни условия за релокация. Разполагме с инженерингови центрове в Швейцария, Съединени американски щати и Сингапур. Паралелно с това обаче би трябвало да кажа, че имаме намерение тук да е главното ни звено за разработка, т.е. най-интересните позиции ще са в България.
Как се спряхте на България и за какво избрахте точно София?
Проучвахме в продължение на три години. Разгледахме всички страни в района, в това число Румъния, Полша, Чехия, Сърбия. Мисля, че България е най-хубавият избор за нас. От една страна това заради обстоятелството, че към този момент разполагаме локален сътрудник, компания T-Soft, който става част от Acronis.

Знаем, че ще би трябвало да внесем чиновници извън, защото България не е огромна страна и огромна част от младите експерти я напущат. Предпочетохме София в огромна степен точно тъй като допускаме, че сред 10 и 30% от чиновниците тук ще бъда чужденци. За да можем да ги убедим да работят за нас, би трябвало да създадем тъй че пътуванията им до тук да са оптимално комфортни.
А какво отрицателно забелязвате в България?
В България ни харесва и се откриваме тук дълготрайно. Това, което ми прави усещане обаче е относително слабият фокус върху образованието и науката.

Според мен, с цел да е сполучлива страна като България би трябвало да разчита точно на науката. Все отново, не разполагате с естествени запаси или стратегическо местонахождение.

Нямате и изключително доста хора… Една Бангладеш да вземем за пример с съпоставима по мярка с България, само че там живеят 160 млн. души. Тук обаче хората са по-добре образовани. В тази връзка съгласно мен би трябвало да се работи в посока осъществяване на топ обучение най-малко в обособени специалности.
Как за 15 година се трансформираха провокации, решавани от вашите артикули?
Мисля, че доста от новите неща са добре забравени остарели. Ако погледнете развиването в международен мащаб и ориентирането на хората към огромните градове, то ще забележите растеж на престъпността, на заболяванията и така нататък Преди към 700 година сред 40 и 60 на 100 от международното население е било унищожено от Черната смърт…

Същото се случва и сега – налице са повече данни и повече устройства. В резултат е належащо да се употребяват решение за цялостна отбрана, взимащи поради доста вектори на офанзива. Също по този начин един сходен артикул би трябвало да е елементарен за приложимост.

Не на последно място значимостта на ИТ решенията последователно нараства. Хората към този момент са привикнали да разчитат на многочислените електронни устройства, които ги заобикалят.
Терминът “Големи данни” последователно се трансформира от появяването си преди към 20 година Накъде вървят нещата съгласно вас?
Мисля, че Големите данни са просто един израз. В последна сметка това просто значи огромно количество данни. С увеличението на количеството информация този термин последователно изчезва.

Налице е растеж при нуждата от анализиране на данните. Това към този момент е нещо основно за обезпечаване на конкурентно преимущество, като нещата са такива в най-различни сфери, в това число в региона на спорта.

Например ние считаме, че една от аргументите за незадоволителната успеваемост на немския тим на тазгодишното международно състезание по футбол е това, че там не са били употребявани софтуерни решения въз основата на компютърно зрение и изкуствен интелект. Немците разчитаха на нормалните тактики, до момента в който съперниците им таргетираха техни съответни недостатъци.
Повечето ви клиенти са дребни и междинни по мярка компании. Какви компликации срещат тези организации във връзка с бекъпа и отбраната на своите данни?
Да, към 60 % клиентите ни са дребни и междинни компании. Големите компании разполагат с повече запаси, по-големи ИТ отдели, разнообразни чиновници, отговарящи за отбрана на данните и на инфраструктурата, както и с такива, които дават отговор за анализите. Малките компании имат същите потребности, само че постоянно няма финансовата опция.

Паралелно с това обаче фирмите би трябвало да са наясно, че с цел да са сполучливи след 5 или 10 години ще са им нужни данните, които събират сега. Именно на тази база ще стъпят системите, употребяващи надълбоко учене, които ще играят ролята на бизнес съветници. Ако тези системи нямат от какво да се учат, то след няколко години съответните компании може да не бъдат толкоз конкурентни.
В България обаче множеството компании са още по-малки…
Така е. Ние сме тук най-много, с цел да развиваме своя инженерингов център, само че също по този начин желаеме и да развиваме бизнеса си в района. Вярваме, че нашите артикули за подобаващи за тукашните компании, поради своят успеваемост и надеждност. В този район най-важната характерност е точно ценовата успеваемост.

Много малко бизнеси тук имат държанието на огромни организации. Дори огромните банки в действителност не са огромни бизнеси, а по-скоро са междинни по мярка организации. Същото важи и за играчите от други браншове. Това което ги сплотява е, че имат лимитирани бюджети.
Какво съгласно вас е бъдещето на бекъпа и отбраната на данните?
Ние гледаме на себе си като на водопроводчици, да вземем за пример. Хората не се замислят, само че в случай че в един актуален град бъде прекратено снабдяването с вода или електричество, то доста бързо ще настъпи безпорядък.

Защитата на данните се трансформира в нещо със споставима значимост. Занапред чакаме още повече устройства и възходяща стойност на информацията.

Що се отнася до технологиите, забавно е да се следи развиването на изкуствения разсъдък, блокчейн, както и на квантовите технологии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР