Сингапурската гражданка Саридеви Джамани, на 45 години, е призната за

...
Сингапурската гражданка Саридеви Джамани, на 45 години, е призната за
Коментари Харесай

Сингапур екзекутира жена, обвинена в употреба на наркотици, за първи път от 20 години насам

Сингапурската гражданка Саридеви Джамани, на 45 години, е приета за отговорна за трафик на 30 г (0,03 унции) хероин през 2018 година

Тя ще бъде вторият наказан за опиати, който ще бъде екзекутиран в границите на три дни, след сънародника си от Сингапур Мохд Азиз бин Хюсеин, и 15-ият от март 2022 година насам.

Сингапур има едни от най-строгите закони за битка с опиатите в света, които съгласно него са нужни за отбрана на обществото.

Азиз е наказан за трафик на 50 г хероин. Съгласно сингапурските закони смъртното наказване може да бъде приложено за трафик на повече от 15 г хероин и повече от 500 г канабис.

През април предходната година различен сингапурец, Тангараджу Супиах, беше екзекутиран за трафик на 1 кг канабис, който той в никакъв случай не е докосвал. Властите настояват, че той е координирал продажбата посредством мобилен телефон.

Singapore to execute first woman in almost 20 years
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Сингапурското централно бюро за опиати (CNB) отхвърли да разяснява случая на Джамани, когато Би Би Си се свърза с него.

В по-ранно изказване CNB съобщи, че на Азиз е бил обезпечен " цялостен обективен развой " и че жалбата му против присъдата и наказването е била отхвърлена през 2018 година

Британският милиардер сър Ричард Брансън още веднъж разкритикува Сингапур за изтезанията му, като съобщи, че смъртното наказване не е възпиращ фактор против закононарушенията.

" Дребните наркотрафиканти се нуждаят от помощ, защото множеството от тях са унизени заради събитията, в които се намират ", съобщи господин Брансън в Twitter.

Не е прекомерно късно да се спре изтезанието на Саридеви, сподели той.

Според основаната в Сингапур група за отбрана на правата на индивида Transformative Justice Collective Саридеви е една от двете дами, наказани на гибел в Сингапур.

Тя ще бъде първата жена, екзекутирана от града-държава след фризьорката Йен Мей Уен през 2004 година, съобщи групата. Йен също е наказана за трафик на опиати.

Местните медии оповестяват, че по време на процеса Саридеви е свидетелствала, че се е снабдявала с хероин за персонална приложимост по време на ислямския месец на постите.

Макар да не отхвърля, че е продавала опиати като хероин и метамфетамин от жилището си, тя омаловажава мащаба на тези действия, отбелязва арбитър See Kee Oon.

Singapore hangs man for drug trafficking, will hang a woman on Friday
— Toronto Sun (@TheTorontoSun)
Властите настояват, че строгите закони за опиатите оказват помощ Сингапур да остане едно от най-безопасните места в света и че смъртното наказване за закононарушения, свързани с опиати, се радва на необятна социална поддръжка.

Защитниците на смъртното наказване обаче отхвърлят това изказване.

" Няма доказателства, че смъртното наказване има неповторим възпиращ резултат или че оказва някакво влияние върху използването и наличността на опиати ", се споделя в изказване на Киара Санджорджо от Амнести интернешънъл.

" Единственото обръщение, което тези изтезания изпращат, е, че държавното управление на Сингапур е готово за следващ път да пренебрегне интернационалните гаранции по отношение на използването на смъртното наказване ", сподели тя.

Амнести интернешънъл означи, че наред с Китай, Иран и Саудитска Арабия Сингапур е една от четирите страни, в които неотдавна са осъществени изтезания, свързани с опиати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР