Сингапур. Ръководителите на военните ведомства на САЩ, Япония и Южна

...
Сингапур. Ръководителите на военните ведомства на САЩ, Япония и Южна
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Ракетите на Пхенян разклатиха съюза между Вашингтон, Токио и Сеул

Сингапур. Ръководителите на военните ведомства на Съединени американски щати, Япония и Южна Корея, които се срещнаха на конференция в Сингапур, обявиха, че са подготвени да задълбочават тристранното съдействие поради урегулирането на проблемите на Корейския полуостров, имайки поради нуклеарното разоръжаване на Пхенян, написа изданието „ Независимая газета “ . Зад фасадата на единството, обаче се крият дълбоки различия сред трите страни. Те засягат, в частност, оценките за севернокорейския боен капацитет. Когато през май Пхенян организира тествания на ракети с дребен обхват, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че това не го безпокои. Япония дефинира тестванията, като нарушаване на резолюциите на Организация на обединените нации, а Сеул избра да замълчи.
И.д. началник на Пентагона Патрик Шанахан, министърът на защитата на Южна Корея Джеон Киеон Ду и японският им сътрудник Такеши Ивая подписаха взаимно изказване, в което се споделя, че те ще си сътрудничат интензивно, поддържайки дипломатическите старания, ориентирани към цялостно освобождение на Корейския полуостров от нуклеарни оръжия. В документа Съединени американски щати потвърдиха своя ангажимент за отбраната на Япония и Южна Корея.
Тримата ръководители на военни ведомства се срещнаха за първи път, откакто Северна Корея организира на 4 и 9 май, изстрелвания на летателни апарати, които някои специалисти дефинират като балистични ракети с непосредствен радиус на деяние. По този метод Пхенян се опита да подтикне Вашингтон да направи отстъпки в договарянията за нуклеарната стратегия на Северна Корея.
Ивая съобщи на Шанахан и Джеон, че дейностите на Пхенян съставляват очевидно нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и прикани Съединени американски щати и Япония да заемат същата позиция. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, обаче съобщи на конференция с японския министър председател Шиндзо Абе през предходната седмица, че „ моите хора считат, че това може да бъде нарушаване, само че аз виждам на това по различен метод “.

Превод и редакция: Светлин Божков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР