Сингапур постигна успех срещу коронавируса с четири основни мерки. В

...
Сингапур постигна успех срещу коронавируса с четири основни мерки. В
Коментари Харесай

Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса

Сингапур реализира триумф против ковид с четири съществени ограничения. В Европа обаче не съумяха да ги приложат в точния момент, нито пък на всички места. Затова в Сингапур животът още веднъж кипи, а в Европа царува парализа.

Кризата с новия ковид обърна света с главата надолу: Колкото и да е иронично, жителите на " властнически " азиатски страни като Сингапур наподобява се радват на повече независимост от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обязаност с Китай, Сингапур съумя да ограничи случаите на Ковид-19 на своя територия и да остави обществения живот да тече несмущаван.

Как Сингапур овладя епидемията

Въпреки че е прочут като световно средище за бизнес, до петък Сингапур имаше регистрирани едвам 422 инфектирани с ковид и два смъртни случая, породени от болестта.

Още на 1 февруари градът-държава наложи ограничавания за влизащите от Китай - третия максимален стопански сътрудник на страната. По това време в рекомендациите на Световната здравна организация се споделяше, че възбрана за пътешестване не е наложителна.

До средата на февруари в Сингапур към този момент бяха регистрирани 80 случая на инфектирани с Ковид-19, което трансформира страната в най-засегнатата след Китай. Правителството реагира бързо, изолира болните и тества всички, които имаха признаци. Контактните лица на инфектираните бяха проследени и сложени под карантина. Методът за следене е създаден при епидемията от ТОРС (Тежък изострен респираторен синдром) през 2003 година.

Чрез използването на четири съществени ограничения - ранно затваряне на границите, прецизно гонене на контактните лица, всеобщо тестване и потребление на опита от ТОРС, общественият живот в Сингапур не беше обиден. Ресторантите, комерсиалните центрове, учебните заведения и офисите остават отворени и до през днешния ден. Подобни триумфи реализираха и други близки до Китай страни - Хонконг и Тайван.

Опитът с ТОРС ли е разковничето?

Колкото и извънредно да звучи, той вероятно щеше да е от изгода на Европа. Неефективната реакция на Стария континент се дължи на евроцентристка надменност и на некоординирани старания да бъде предпазен бизнесът на локално равнище. Макар че европейските държавни и държавни ръководители знаеха за рисковата болест още през декември, вирусът дълго време беше подценяван и обявяван за " азиатски проблем ". Успешните ограничения, приложени в Сингапур - ранното затваряне на граници, всеобщо тестване и следене на контактните лица, в Европа не бяха в точния момент и на всички места приложени. От боязън да не навреди на локалния бизнес, австрийското държавно управление затвори питейните заведения, ски лифтовете и хотелите в курортното населено място Ишгъл едвам осем дни откакто случаите на инфектирани туристи бяха доказани. Ишгъл се трансформира в един от развъдниците на Covid-19 в Европа. Туристите оттова бяха изпратени назад у дома без да им се създадат проби и по този метод разнесоха болестта из цяла Европа.

Личната независимост бе пожертвана

Вместо прецизно да наблюдават контактните лица, държавните управления в Европа постановиха най-тежките ограничения за ограничение на персоналната независимост от Втората международна война насам. Макар хората да са изолирани, заплахата от заразяване продължава да е висока, тъй като не е ясно кой е болен. В същото време персоналната независимост е сведена до най-малко, стопанската система е парализирана, а мобилните оператори предават информация на управляващите в прорез с регламента на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни.

Ние чакаме от нашите държавни управления да защитят както здравето, по този начин и свободите ни. И когато рецесията отмине, ще би трябвало да проучваме по какъв начин се стигна дотук и какво е можело да се научим от Сингапур. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР