Сингапур, лидер в световните класации за образование, предприе реформа в

...
Сингапур, лидер в световните класации за образование, предприе реформа в
Коментари Харесай

Сингапур ще премахва изпити, за да облекчи стреса на учениците

Сингапур, водач в международните ранглисти за обучение, предприе промяна в опит да понижи напрежението в учебните заведения си. Той коства скъпо на децата, които изпитват безпокойствие от време на време още в началното учебно заведение.

" Трябва да реализираме равновесие сред насладата от усвояването на познания и взискателността в образованието ", съобщи министърът на образованието Он Е Кун, обявявайки неотдавна в Народното събрание плануваните промени. Целта е да се отстранен някои изпити и да се промени образователният курс, считан за прекомерно тежък.

Сингапур сложи образованието в центъра на развиването си, откогато стана самостоятелен през 1965 година Градът страна е водеща мощ в Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това оценяване на просветителната система в десетки страни се прави на всеки три години и е считано за нещо като " Мондиал в образованието ".

Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче е открила също ниво на тревога над междинното при учениците в Сингапур в учебната им работа спрямо други страни. Официален отчет, квалифициран в самия Сингапур, дава сходни данни. Ученици прекарват часове наред на чина в клас, след това над домашните у дома, вървят и на спомагателни уроци - стремежът към отлични резултати се отразява отрицателно на психическото здраве на учениците и в някои случаи води до самоубийство.

Твърде, прекомерно рано

Уенди, която желае да бъде посочена единствено с дребното си име, е уверена, че единствено спомагателните курсове могат да обезпечат триумф на детето й.

Два пъти седмично 12-годишната й щерка взема частни уроци - по един час математика и природи науки - вкъщи. Тя посещава също курсове по британски и китайски език три пъти седмично в частен учебен център. " Трябва да я наблюдавам, да ревизирам дали договаря задоволително материала от курсовете ", споделя Уенди.

Още от началното учебно заведение сингапурските възпитаници са подлагани на изпит за края на годината, защото достъпът до влиятелни учебни заведения постоянно зависи от това. Натискът е толкоз мощен, че спомагателните частни уроци са се трансформирали в норма.

 Сингапур ще отстранява изпити, с цел да облекчи напрежението на учениците
© Associated Press

Учениците в Сингапур се подреждат на трето място в света по време, отдадено на учене в къщи, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз - приблизително 9.4 часа седмично.

" Обществото не желае да си разреши лукса да приема нещата умерено ", споделя психологът от центъра " Инсайтс майнд " Даниел Кох. Най-малкият му пациент, лекуван от учебен стрес, било дете, преди малко завършило последната си година в детската градина.

Стрес от изпити

Безпокойството е осезаемо през цялата година, само че с наближаването на изпитите страдащите от тревога възпитаници, които се обръщат за помощ към " Самаряните от Сингапур " (Samaritans of Singapore, SOS), се усилват, акцентира заместник-директорът на тази организация за попречване на самоубийства, Вон Лай Чун.

През 2016 година 11-годишно момче се хвърлило през прозореца в деня, когато трябвало да заяви на родителите си резултатите от изпита си за средата на година. Било се провалило по два предмета.

" През последните години виждам от ден на ден младежи от реномирани учебни заведения, страдащи от учебен стрес ", споделя Лим Чун Гуан от сингапурския Институт за психическо здраве.

В същото време той отбелязва, че това събитие може да е обвързвано с повишено предпочитание да бъдат споделяни тези компликации: учебните управления са по-наясно с тяхното битие и им обръщат внимание. За да се понижи напрежението в учебно заведение, сингапурските управляващи считат да отстранен някои изпити в началното и междинното учебно заведение.

Реформата планува също подборът на учениците според от резултатите им, с цел да се образуват групи по равнища (т.нар. канализиране), да се ограничи единствено до някои предмети като математическите или естествените науки.

За сметка на това всички ще бъдат дружно в часовете по изкуства или физическо образование.
" Реформата признава някои нездравословни последствия, които може да има " канализирането " за учениците ", споделя Джейсън Тан, специалист от сингапурския Национален учебен институт.

Взискателни родители

Едно затруднение пред тази промяна може да се окаже отношението на родителите. В учебните заведения беше проведена акция, с цел да им се обясни " интензивно какъв брой потребни за техните деца ще са измененията в дълготраен проект ", споделя Синди Кху, шеф за планирането в министерството на образованието.

Тя обаче се съгласява, че в Сингапур обичаят да се карат децата да учат е " надълбоко затвърден ". Островната страна не е изолиран случай в Азия. Хонконгският център за проучване на детската смъртност цитира учебната работа като една от основните аргументи за самоубийства при подрастващите.

През 2016/17 година Япония записва най-високото си от 30 години ниво на самоубийствата измежду младежите. Властите също така признаха, че се следи пик на 1 септември, когато стартира образователната година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (53)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР