Сингапур – Откакто войната избухна в Газа, малкият град-държава в

...
Сингапур – Откакто войната избухна в Газа, малкият град-държава в
Коментари Харесай

Защо Сингапур е „приятел на всички, враг на никого“ във войната между Израел и Газа

Сингапур – Откакто войната избухна в Газа, дребният град-държава в Югоизточна Азия Сингапур завладя позиция на невмешателство, отразяваща дългогодишна външна политика, фокусирана върху това да бъдеш „ другар на всички и зложелател на никого “.

На специфична парламентарна сесия по-рано този месец вицепремиерът Лорънс Уонг изясни, че „ дългогодишната поддръжка на Сингапур за решение с две страни остава непроменена “, в това че палестинският народ има право на татковина и че Израел има право на живейте в границите на сигурни граници, добави той.

Продължете да четете

лист от 4 детайла „ Геноцидна война “ Хирургът споделя, че Израел стратегически унищожава здравето на Газа Какво е влияние от отвличането на транспортен съд от хусите в Червено море? Анализ: Могат ли Съединени американски щати и Израел да спрат хусите да завладеят още кораби? Какво ни споделя израелският видеоклип на „ тунела на Хамас “ под ал-Шифа < /h3> завършек на списъка

Сингапур „ поредно заема кардинална позиция “ в сходство с интернационалното право и поддръжката за световния мир и сигурност, акцентира Уонг.

Страната излезе изрично, с цел да осъди нападението на Хамас от 7 октомври против Южен Израел, при което бяха убити 1200 души и към 200 пленени, като „ актове на тероризъм “.

Но също по този начин осъди възходящия брой на жертвите в Газа, като външното министерство съобщи в петък, че е „ надълбоко загрижено “ за филантропичната обстановка в обсадения анклав, където повече от 13 000 души бяха убити от началото на бомбардировките от Израел.

В края на октомври Сингапур беше измежду 120-те страни, които гласоподаваха в поддръжка на резолюция за отбрана на цивилните и съблюдаване на правни и филантропични задължения по време на изключителна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Подходът на Сингапур е „ учреден на вярното съблюдаване на интернационалното право, изключително на независимостта и суверенитета на националните страни “, сподели политическият анализатор и доцент по право в Сингапурския университет по мениджмънт (SMU) Юджийн Тан.

Тан сподели пред Al Jazeera, че „ няма несъгласие “ в това, че сингапурците съчувстват на тежкото състояние на палестинците и заемат позицията, че офанзивите против Израел не могат да бъдат оправдани.

В същото време е „ също по този начин допустимо да се поддържа правото на Израел да се пази и Израел да се възползва от потреблението на мощ, с цел да отбрани законните си ползи, само че също по този начин да се изисква отговорът на Израел да бъде в сходство с разпоредбите и условията на интернационалното обществено право, тъй че сигурността, сигурността и благосъстоянието на цивилните да бъдат предпазени “, сподели той.

„ Това, което сподели дебатът в Народното събрание, е, че сингапурците могат да имат доста мощни възгледи по отношение на нещастието, разиграваща се в района на Близкия изток, и все пак да стигнат до консенсус за това по какъв начин Сингапур и сингапурците би трябвало да реагират... Накратко, Сингапур твърдо има вяра, че израелците и Палестинците имат право да живеят в мир, сигурност и достолепие. “

„ Като цяло не е податлив да рискува “

Все отново, за разлика от доста страни по света, в Сингапур не е имало обществени митинги в изгода нито на палестинците, нито на Израел.

Сингапур – с най-вече етническо китайско население, само че също и със доста етническо малайско-мюсюлманско малцинство, както и етнически индианци – от дълго време е дал приоритет на запазването на общественото доближаване и религиозната естетика.

Градът-държава поражда на 9 август 1965 година, откакто се отдели от Малайзия, оформяйки „ фона на уговорката на Сингапур за правото на самоопределяне в сходство с интернационалното право “, сподели Тан.

Като се има поради „ нарасналата сензитивност “ към последния спор, държавното управление на Сингапур, което позволява митинги единствено на жители и единствено в по този начин наречения „ Кълък на ораторите “ в центъра на града, твърди, че са нужни мощни превантивни ограничения за ръководство обстановката, акцентирайки риска за публичната сигурност, както и опасенията за сигурността.

Властите отхвърлиха пет молби за потребление на Ъгъла на представителите за събития, свързани с войната Израел-Хамас през октомври, макар че позволиха манифестации по време на предходна война през 2014 година Освен това предизвестиха против общественото проявление на непознати национални емблеми, свързани с спора и сподели на хората да бъдат деликатни при подпомагането на действия за набиране на средства.

„ Моето предусещане е, че актуалната обстановка е доста по-чувствителна и прочувствена, в сравнение с през 2014 година, и включва терористични актове на Хамас “, сподели Тан. „ Бих споделил, че това е по-скоро случай на невнасяне на непознати въпроси, които единствено ще основат обществени разделения. “

Организаторът на сингапурската общественост Зарис Азира се усещаше безпомощна, до момента в който гледаше новините за Газа на телефона си, когато попадна на видео на хиляди малайзийци, скандиращи за Палестина на своя футболен стадион.

30-годишният мъж се почувства стимулиран да направи освен това.

Азира кандидатства за позволение да провежда протест в Ъгъла на ораторите и откри, че „ ползата експлодира “, като 740 души са записали интерес да участват за по-малко от ден. Тя също пусна петиция към сингапурците да приканват за неотложно преустановяване на огъня в Газа, направена в консултация с локалния политически наблюдаващ Уалид Дж. Абдула. Към 20 ноември имаше 26 280 подписа.

Изразявайки отчаяние от отхвърлянето на нейната кандидатура, Азира сподели, че не е сюрпризирана, като се има поради, че Сингапур „ като цяло е много податлив към риск като нация и разбирам желанието да се избегне всяка обстановка, която евентуално може да излезе отвън надзор “.

Сингапурският активизъм клони към по-фините.

В обществените медии хората се причислиха към акции като акцията #freewatermelontoday или придвижването #weargreenforpalestine.

Също по този начин породи подземно придвижване за хора, които се появяват на жп гара Raffles Place MRT в зелено и споделят молитва за Палестина, до момента в който други се снимат с комат любеница, който се трансформира в знак на палестинската взаимност.

„ Все повече и повече хората желаят да покажат солидарността си с народа на Палестина, който претърпява такива неописуеми ужаси всекидневно. Сингапурците се нуждаят от излаз, с цел да показват безвредно, законно и мощно “, сподели Азира.

Местният публицист и деятел Кирстен Хан изрази сходни възгледи в своя бюлетин We The Citizens, потвърждавайки, че ограничението на свободата на изложение и събрания ще засегне способността на сингапурците да вземат участие в нюансирани и значими диалози.

Наричайки предизвестията и рестриктивните мерки „ инфантилизиращи “, тя сподели: „ Имаме потребност от присъединяване на гражданското общество, добре улеснени полемики, благоприятни условия да се образоваме и да се организираме по ненасилствени способи за правдивост и човешки права. “

Хан добави, че способността да бъдете дружно във физическо пространство може „ също да бъде необикновено мощна, като оказва помощ на хората да преживеят опустошението, което виждаме в новините всеки ден. “

За разлика от това, Тан от SMU твърди, че ходът на управляващите е бил рационален заради капацитета сходни дейности да „ окажат нездравословно влияние върху нашето мъчно извоювано обществено доближаване и естетика “.

„ Протестите водят до положителни изявления в обществените медии и разпалване на тълпата, само че няма да реалокират иглата на спора “, сподели той.

Хуманитарна помощ

При неналичието на обществени митинги сингапурското гражданско общество и религиозните общности вместо това посветиха напъните си на образуване на филантропична помощ за Газа.

Към 14 ноември към 6 милиона сингапурски $ (4,5 милиона долара) са дарени от обществеността посредством фондацията с нестопанска цел Rahmatan Lil Alamin Foundation (RLAF). На други места организацията за помощ при бедствия Relief Singapore насочи незабавна покана за одеяла, като към днешна дата получи към 2500. Одеялата ще бъдат изпратени до Ивицата Газа, където зимните температури могат да паднат до 13C (55,4F).

„ Въпреки че сме наясно с политиката, забъркана в спора, нашият фокус е върху най-неотложните филантропични потребности “, сподели шефът на Relief Singapore Джонатан Хау. „ Знаем, че уязвимите може да умрат от мраз с наближаването на зимата в град, който наподобява повече на земетръсна зона. Надяваме се, че повече хора ще се засилват, с цел да дадат своята поддръжка в тази рецесия. “

В последна сметка, в подтекста на израелско-палестинския спор, Сингапур има основни цели за национална сигурност, свързани директно със постоянни връзки с най-близките му съседи, съгласно Арвинд Раджантран, асоцииран теоретичен помощник в Програмата за проучвания на националната сигурност в S Rajaratnam Училище за интернационалните проучвания към Технологичния университет Нанянг.

Неговите съседи Малайзия и Индонезия имат „ малайско-мюсюлмански болшинства, които постоянно изпитват по-политически натоварена атмосфера от антагонизма сред израелците и палестинците “, сподели Раджантран. И двете страни станаха очевидци на огромни демонстрации в поддръжка на Газа.

И по този начин, беше значимо, че на 10-ата среща на водачите на Сингапур и Малайзия, извършена на  30 октомври, министър-председателят на Сингапур Лий Хсиен Лонг и министър-председателят на Малайзия Ануар Ибрахим се съгласиха, че техните разнообразни дипломатически позиции по израелско-палестинския спор не би трябвало да засягат двустранните връзки, уточни Раджантран.

Подходът „ другар на всички “ на Сингапур към външната политика наподобява му е разрешил да откри дългогодишни положителни връзки както с Палестина, по този начин и с Израел.

През годините държавното управление се е заело със забележителна техническа помощ и поддръжка на палестинската власт, която управлява окупирания Западен бряг, и ще продължи да го прави, сподели вицепремиерът Вонг в Народното събрание.

Междувременно Израел оказа помощ за построяването на въоръжените сили на Сингапур през първите години на Сингапур и Сингапур продължава да си сътрудничи тясно със страната в доста области, в това число в науката и технологиите, сподели той.

В речта си пред Народното събрание Уонг сподели, че районният интернет трафик на твърди уеб сайтове се е нараснал три пъти от началото на войната сред Израел и Газа.

„ Също по този начин наблюдавахме усилване на антисингапурската изразителност, в това число насилствени закани против Сингапур от районни екстремистки детайли онлайн “, сподели той.

Ислямофобията и антисемитизмът също се усилиха.

През октомври полицията получи осем отчета за обидни забележки или дейности, ориентирани към евреи или мюсюлмани в Сингапур, означи Уонг. Това е равно на общия брой отчети за антиеврейско или антимюсюлманско държание, получени от полицията от януари до септември.

Като дребна страна, Сингапур има „ дребен избор “, с изключение на да продължи политиката си на недържавна интервенция, сподели политологът Антонио Рапа, доцент в Сингапурския университет за обществени науки (SUSS).

Заемането на страната на Израел би рискувало излишно да антагонизира локалната мюсюлманска общественост в Сингапур, до момента в който подкрепянето на Палестина би предало Израел – „ неписан съдружник “ на Сингапур от дните на неговия създател министър председател Лий Куан Ю, сподели Рапа, който е гл. от програмата за образование по сигурност в бизнес учебното заведение на SUSS.

Сингапур поддържа тесни дипломатически връзки с Израел от оповестяването на независимостта си през 1965 година, до момента в който Индонезия, Малайзия и Бруней с болшинство мюсюлмани нямат публични дипломатически връзки с Тел Авив.

Относно строгия надзор, подхванат от държавното управление за ограничение на обществените манифестации, Рапа изясни, че Сингапур работи в атмосфера на боязън от десетилетия.

Посочвайки концепцията за гарнизонна страна, Сингапур към момента има нрав на „ като цитадела “, който продължава да съществува и през днешния ден, изключително като нация с преобладаващо китайско население, заобиколена от по-големи най-вече мюсюлмански страни, което може да „ сътвори известна степен на напрежение ”.

Все отново не е рационално да внасяме проблемите на други хора и да ги внасяме в нашата страна и да сътворяваме напрежение измежду популацията. Не желаеме да се сътвори неприязън и безпорядък за Сингапур “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР