Синеморското златно съкровище е част от международната експозиция Първите владетели

...
Синеморското златно съкровище е част от международната експозиция Първите владетели
Коментари Харесай

Синеморското златно съкровище гостува на музеи в САЩ и Канада

Синеморското златно богатство е част от интернационалната експозиция " Първите владетели на Европа ". Тя включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната ера и ще бъде показана в Съединени американски щати и Канада, оповестиха от Община Царево.

Основен акцент в изложбата в Чикаго са неповторимите български артефакти - златен наушник от първата половина на III в. прочие н. е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на успеха Нике;

Боровското богатство от първата половина на IV в. прочие н. е. и находките от могилния гроб на тракийски благородник от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. прочие н. е., включващи неповторим златен венец с приложения, пръстен – щемпел, наколенник и два ритона от сребро. Към тези артефакти пред публиката са показани и част от находките от най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол и датирано в интервала сред 4600 и 4200 година прочие н. е.

Изложбата има за цел да разкрие пред американската аудитория историята за това по какъв начин хората са придобили власт и въздействие посредством струпване на благосъстояние и управление на търговията, технологиите, ритуалите и войната.

Държавите, измежду които и България, които показват своето културно завещание са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

 width=

Началото на огромния интернационален план – пътуваща галерия " Първите владетели на Европа ”, бе сложено през месец септември предходната година, когато в Института за проучване на античния свят в Ню Йорк, Съединени американски щати, се откри галерия под наслов " Ритуал и памет: Древните Балкани и оттатък тях ”, в която участваха артефакти на Националния исторически музей и Регионален исторически музей в Русе.

Мащабният план се осъществя в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за проучване на Античният свят в Ню Йорк, музеят " Фийлд ” в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек.

В Общински исторически музей гр. Царево е изложено копие на неповторимото златно богатство от с. Синеморец.
Ценната находка е открита през 2006 година в разрушена могила край село Синеморец в един от най-богатите гробове от интервала на елинизма в Европа. Откритието е направено от експедиция " Странджа ", ръководена от Даниела – Агре – НАИМ – Българска академия на науките. Гробът принадлежи на жена, а ритуалът е кремация на място. Над 180 са златните предмети и към 30 са сребърните украси.

Сред шедьоврите на античното ювелирство се подреждат откритите в гроба златни обеци – наушници. Композицията показва богинята Нике, а невероятното майсторство при изработката на дребните облици на богинята и двата коня, издава ръката на виртуозен занаятчия. Не по-малко изящна е златната глава на бик, явяваща се централна висулка на една от огърлиците.

В центъра на това бижу е инсталиран камък, подобен на камъка от плочката - част от венеца – диадема. Най-значимото е вметнат сред украсата надпис при тази плочка, на гръцки език: " Деметриос направи за Кортодзунтос ".

Присъствието на този надпис неведнъж усилва полезността на откритието, т.к. надписите върху златни предмети от този интервал от Тракия липсват, а в целия свят са няколко на брой.

Безспорно може да се каже, че гробът в могилата край Синеморец принадлежи на богата аристократка живяла във втората половина на IIIв. прочие Хр. Тя по всяка възможност е брачна половинка на локален тракийски държател, чиито дом е ситуиран наоколо с могилата, където през 2012г. беше намерено неповторимото сребърно монетно богатство от 199 тетра драхми. И двете съкровища от Синеморец са експонирани в Исторически музей – Царево.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР