Синдромът за родителското отчуждение да стане част от Закона за

...
Синдромът за родителското отчуждение да стане част от Закона за
Коментари Харесай

Родителското отчуждение е вид емоционално насилие, смятат експерти

Синдромът за родителското отчуждение да стане част от Закона за домашното принуждение, тъй като това е тип прочувствено принуждение. В България би трябвало да има работещ механизъм за осъществяване на правосъдните решения, които дават права и на другия родител, а не отглеждащият да смята детето за своя еднолична благосъстоятелност и да го употребява като оръжие в бракорозводното дело. Това сподели Пламен Янаков, ръководител на УС на съдружие „В името на децата на България“, което инициира национална конференция на тематика: „Правата и ползите на детето при наставнически спорове и родителско отчуждение“ във Варна под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. Организатори на форума са още фондация“Жени за красива Варна“ и Съюзът на юристите в България и Апелативен съд Варна.

По данни на Държавната организация „Закрила на детето“ в родителските спорове са въвлечени и наранени над 16 800 деца, уточни Янаков. В практиката има доста тежки случаи, в които татковци нямат контакт с децата си повече от 5-7 години, макар правосъдните решения, които в това число им дават и наставнически права. България към този момент беше наказана по Европейската спогодба за правата на индивида.

Лавинообразно порастват проблемите с този синдром на родителско отчуждение. Съгласувано със съдиите от целия Апелативен регион ще настояваме за наложителна медиация по тази категория каузи, с цел да няма катаклизми, обвинявания, кавги сред родителите, уточни председателката на Върховен административен съд Ванухи Аракелян. Според нея би трябвало да има профилиран детски съд и наложително да се увеличи експертността на всеки орган и институция, която работи с тези деца. Трябва да се избере кой е по-важният приоритет – правилото на инцидентно систематизиране на делата или специализацията на съдиите, сподели шефката на Върховен административен съд.

За страдание за бракоразводните каузи и тежката фамилна среда започнахме да използваме военна терминология. Целта на конференцията е да се изработят законодателни начинания, които в незабавен порядък да бъдат импортирани за разискване и гласоподаване в Народно събрание, сподели Ева Жечева – началник на дирекция „Права на детето“ при Омбудсман на Република България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР