Синдромът на Вернике-Корсаков класически, но невинаги, се характеризира с триадата:

...
Синдромът на Вернике-Корсаков класически, но невинаги, се характеризира с триадата:
Коментари Харесай

Синдром на Вернике-Корсаков - защо алкохолът е главният виновник?


Синдромът на Вернике-Корсаков типичен, само че не всеки път, се характеризира с триадата: нарушено равнище на схващане, атаксия (нарушена координация) и очедвигателни аномалии. Той сплотява два синдрома: така наречен енцефалопатия на Вернике, характеризираща се с остро зародило нарушено равнище на схващане, което значително търпи цялостно назад развиване и синдромът на Корсаков, който разказва избран вид нарушаване в паметта, имащ податливост на персистира във времето, макар приложеното лекуване.

Каква е повода за пораждане на болестта?

В основата стои съществуването на недостиг на равнищата на витамин В1, прочут още като тиамин , в организма. Причина за това може да е всяко положение, диета или заболяване, обвързвано с намаление на неговото асимилиране в организма. Най-често описваната причина за развиване на болестта се оказва така наречен малнутриция на фона на хронична алкохолна консумация. Въпреки това положението е описвано и при пациенти, при които липсва анамнеза за алкохолна взаимозависимост.

Най-честите изолирани положения, свързани с появяването на синдрома на Вернике-Корсаков са:
Хронична алкохолна приложимост – обвързвано е както с директното въздействие на алкохола върху стомашно-чревната интензивност, по този начин и с неговите последствия върху черния дроб и метаболизма и натрупването на тиамина; Бариатрична хирургия – обвързвана с премахване на част от стомаха и тънките вътрешности за понижаване на телесното тегло. Енцефалопатията на Вернике може да се развие в границите на 2 седмици след сходна намеса, а възобновяване може да отнеме 3 до 6 месеца от началото на лекуването, стига положението да бъде разпознато навреме; Гладуване – при хора, страдащи от анорексия нервоза, шизофрения, краен етап на рак, затворници; Диета , невключваща тиамин; Хиперемезис гравидарум – развиването на енцефалопатия на Вернике е рисков фактор за аборт; Неопластичен развой на стомашно-чревния тракт ; Възпалително заболяване на червата или тяхната спънка , да вземем за пример при абсцес; Системно заболяване – дисеминирана туберкулоза, добит имунодефицит, уремия, трансплантация на стволови клетки; Ятрогенно – парентерално хранене без тиаминово заместване; Инфекция или инфаркт на мамиларните телца или хипокампа (мозъчни структури); Недостиг на тиамин у кърмещи майки , което е рисков фактор за развиване на болестта у кърмачетата.
Как се демонстрира синдромът на Вернике-Корсаков?

Класическата триада от нарушено равнище на схващане, атаксия и нистагъм (неволеви ритмични придвижвания на очите) се следят при 16 до 38% от случаите.

Очните аномалии , които могат да се срещнат в изолиран тип или в композиция, са следните:
Нистагъм – отвесен или в хоризонтална посока; Слабост или парализа на мускулите на очната ябълка, виновни за завъртането на последната встрани (навън); Страбизъм; Диплопия – двойно виждане и др;
Признаците за атаксия са следните:
Нарушение в стойката, която става на необятна основа; Бавна и несигурна походка със ситни крачки; В напреднали стадии – потребност от поддръжка при изправяне и вървене.
Нарушенията в съзнанието може да зародят по едно и също време с наличната офталмоплегия (т.е парализа на очните движения) и атаксия, само че по-често ги следват след няколко дни или седмици. Те могат да се изявят като:
Нарушено равнище на интензивност, незаинтересованост, липса на интерес към близките и протичащото се със самите тях, бедна спонтанна или предизвикана тирада – това нормално характеризира началния етап на състоянието; Агитация, нервност, халюцинации – така наречен делириум тременс може да се следи при налична алкохолна зависимост; Субективна визия за интензивно схващане на пациента, само че при тестване се откриват липса на задържане на вниманието и концентрацията, дезориентация за време и място. В напреднали стадии може да се стигне до ступор и кома, при липса на съответно лечение;

Свързани публикации.. Нарушена походка и клатушкане - повода може да е генетична 0 Повръщане при бременност - по кое време става рисково? 0 Дефицит на витамин В12 - не всеки път са налице отклонения в кръвната картина 0

Синдром на Корсаков – визира както заучаването на нова информация и невероятно припомняне на информация след 3-5 минути (антероградна амнезия), по този начин и припомнянето на по-отдалечена във времето информация (ретроградна амнезия). При последния вид са налице и така наречен конфабулации – запълване на петната в спомените с информация, която най-бързо се „ извиква” в съзнанието на пациента. Синдромът на Корсаков поражда при макъл брой от случаите след остро развилата се енцефалопатна картина, нормално когато равнището на съзнанието се възвръща на фона на лекуването с тиамин.
Периодът на възобновяване зависи от тежестта на клиничната картина, изявата или не на паметови разстройства, както и от ранното различаване на положението и парентералното използване на тиамин, а постоянно и на витамин В12.4527
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР