Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) си върнаха контрола

...
Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) си върнаха контрола
Коментари Харесай

Синдиците си върнаха контрола върху сградата на КТБ

Синдиците на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) си върнаха контрола върху постройката на банката на пл. " Гарибалди " в София, която е монумент на културата. Това е един от главните резултати от така наречен " дело за 102-та милиона лв. ".

Въпросното дело докара до голям скандал в апелативния съд след разкритията на арбитър Милен Василев. Магистратът разгласи, че комерсиалният спор непозволено му е лишен от ръководителя Даниела Дончева, която си е го е упълномощила сама на себе си. Василев изрече и своите подозрения за корупция по този случай. Това наложи инспекция на Върховния касационен съд, който откри нарушавания на инцидентното систематизиране на делата в САС, а прокуратурата на собствен ред не откри закононарушения в дейностите на арбитър Дончева.

Накрая шефката на съда си направи отказ, а делото бе разпределено на съдия-докладчик Мадлена Желева, която го реши.

Софийският апелативен съд (САС) се произнесе, че главният прокурорски очевидец по делото " КТБ " - Бисер Лазов, дължи на банкрутиралата банка 102 милиона лв., заяви профилираният уебсайт " Де факто ".

По делото апелативният съд напълно почете претенциите за насъбран дълг на компанията на Бисер Лазов " Евробилд 2003 " към компанията " Ню кооп инвест " АД. Сайтът " Де факто " напомня медийни изявления, че шефът на " Ню кооп " Ненчо Трифонов е зет на Бисер Лазов.

Фалиралата КТБ влезе по делото през предходната година, когато " Ню кооп " трансферира всичките си вземания на банката. Сред тях е и ипотеката на постройката на ул. " Граф Игнатиев ", където бе централата на КТБ. Сега постройката още веднъж е в контрола на синдиците на КТБ, откакто съдът призна взиманията на " Ню кооп " от " Евробилд ".

Фирмата на Лазов " Евробилд " е разказана по делото за източване на банката. Прокуратурата твърди, че тя е разпродавала или залагала активи за след това те да бъдат завършени като дълг против благосъстоятелност. А сега и тази компания е в произвеждане по банкрут.

Така с решението на апелативния съд банкрутиралата КТБ става заемодател на банкрутиралата компания на Бисер Лазов.

Делото сред компанията на Бисер Лазов и тази на Ненчо Трифонов се водеше за признание на задълженията от 102 млн. лева Въпреки единодушието сред „ Ню кооп “ и „ Евробилд “ за съществуването на вземанията, съдът по несъстоятелността отхвърля да впише „ Ню кооп “ в листата на кредиторите поради непредставяне на документи.

В настрана дело арбитър Татяна Костадинова от Кюстендил също отхвърли желае, тъй като няма доказателства, че вземанията фактически са съществували преди откриването на производството по банкрута на " Евробилд ". Тя афишира, че показаните документи са симулативни и оскъдни. Точно това решение бе оспорено пред Софийския апелативен съд.

Апелацията разгласи, че щом страните са се договорили за вземанията и са сключили съглашение за това, останалото няма значение. Решението може да се апелира пред Върховния касационен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР