Синдикатите започнаха национална акция сред работещите във всички сфери на

...
Синдикатите започнаха национална акция сред работещите във всички сфери на
Коментари Харесай

Експерти: Необходима е цялостна промяна в трудовото законодателство

Синдикатите започнаха национална акция измежду работещите във всички сфери на стопанската система за реализиране на промени в трудовото законодателство, включващи доста увеличение на заплащането за нощен труд и действително отчитане на изключителния труд. Могат ли да бъдат осъществени тези промени и посредством какви механизми - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разясниха Иван Нейков, някогашен обществен министър, шеф на Балканския институт за труда и обществената политика и Димитър Бранков, зам.-председател на Българска стопанска камара.

Според Иван Нейков, в случай че работиш без да ти заплащат, към този момент не става въпрос за " бяла " стопанска система. Затова са нужни незабавни промени в законовата рамка за изискванията на труд.
Иван Нейков - някогашен обществен министър, шеф на Балканския институт за труда и обществената политика: Натрупаха се извънредно доста въпроси в трудовото законодателство, които желаят решения. Много от тях могат да бъдат решени въз основата на договаряния сред синдикати и работодатели, само че те желаят страната да взема решение казуса, а не те между тях.
Според Димитър Бранков, самодейността за законови промени е закъсняла, защото БСК още през 2013 година е излязла с съответни оферти за промени.
Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара: Нашето трудово законодателство е комплицирана и спорна комбинация от остарели правила и нови европейски наставления. Нуждаем се от един изчерпателен обзор на цялото ни трудово законодателство.
Синдикатите и работодателите би трябвало да реализират консенсус за решения на противоречивите проблеми, безапелационен е Иван Нейков. Вместо това обаче, ролята на страната се усилва, добави той.
Иван Нейков - някогашен обществен министър, шеф на Балканския институт за труда и обществената политика: В момента минималната работна заплата се дефинира не от конвенцията, която сме утвърдили, а от волята на министъра на финансите - това значи повече страна.
Според Димитър Бранков обаче, въпросите няма по какъв начин да намерят решение без дейното присъединяване на страната.
Димитър Бранков - зам.-председател на Българска стопанска камара: Няма по какъв начин страната да не поеме своята роля и да не промени законодателството, откакто вижда, че не може да се реализира съглашение.
Вижте целия диалог във видеото!
 КНСБ и КНСБ и "Подкрепа " стартират подписка за увеличение на заплащането на нощния труд
КНСБ и "Подкрепа " с акция за смяна на трудовото законодателство в региона на ненормираното работно време, заплащането на нощния труд и наложителни...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР