Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият

...
Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият
Коментари Харесай

Синдикатите в стачна готовност заради болничните, но чакат премиера

Синдикатите са в протестна подготвеност поради предлагането на ръководещите първият ден от болничния да се заплаща от служащия, заяви пред BTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. Още през вчерашния ден двамата с водача на КТ " Подкрепа " оповестиха, че тази концепция няма да докара до нищо положително. Според Димитров, мярката ще накара служащите да взимат повече дни болнични.
Изчисленията на синдикатите демонстрират, че годишно една майка ще бъде ощетена с към половин заплата. " Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това значи да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й разбираем за какво. Това е скандално ”, съобщи президентът на КНСБ.
" Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че по този начин елементарно ще мине този въпрос, е сбъркал ", сподели Димитров.
Преди да стартират стачните дейности, синдикатите ще изчакат премиера Бойко Борисов да се завърне от Гърция, с цел да беседват с него.
Преди два месеца синдикатите и бизнесът са постигнали съглашение трите дни болнични да се заплащат напълно от Национален осигурителен институт. Предложението даже е показано на премиера Бойко Борисов като допустимо решение, описа Димитров. Той недоумява за какво е направена смяната, без да бъдат известени синдикатите. 
Предложението да не се заплаща първият ден от болничните пристигна през вчерашния ден след диалози сред ГЕРБ и Обединени патриоти. Промяната щяла да стане с корекции в ДОО преди второ четене на Бюджет 2020.  С решението си те обясниха, че ще борят подправените документи, с които се източва Национален осигурителен институт. Бизнесът побърза да приветства концепцията, само че решението провокира бурни реакции в обществените мрежи и голям брой обети по адрес на този, който го е предложил. Днес и ГЕРБ, и Патриоти, се сочат един-друг и си трансферират отговорността за това, чия е концепцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР