Синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на съсловните

...
Синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на съсловните
Коментари Харесай

Медици излизат на национален протест за по-високи заплати на 7 октомври

Синдикатите на здравните служащи в КНСБ, с поддръжката на съсловните организации, провеждат митинг-шествие на 7 октомври в София.

Исканията на синдиката е нарастване на заплатите на лекарите и медсестрите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред публицисти в централата на Конфедерацията.

Синдикатите желаят минимална заплата от 900 лв. за медицински сестри в общинските болници; 950 лв. за медсестрите в университетските лечебни заведения и надлежно 1100 и 1200 лв. начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата незабавно, а с втората от началото на идната година. Тези равнища на заплатите към този момент са контрактувани в груповия трудов контракт в опазването на здравето, само че още не е изпълнено, показаха от КНСБ.

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, сподели ръководителят на Българската асоциация на експертите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския личен състав е на възраст над 68 години и могат да изоставен системата. Хората работят тъй като пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са към - 300-400 лв., добави тя.

От КНСБ упорстват да бъде нараснал бюджетът на клиничните пътеки от следващата година с 600 млн. лв. и за първи път да бъде регламентирано каква част от сумите по клиничните пътеки отива за възнаграждение на медиците. 

Средствата за опазване на здравето за идната година ще бъдат повече, сподели пред публицисти преди два дни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. В края на октомври ще бъде утвърден планът на закона за държавния бюджет, в това число и на бюджета на НЗОК, добави Ананиев, само че не се ангажира с какъв брой повече ще бъдат средствата.

Информацията за групови оставки на медицински сестри в столична частна болница и в МБАЛ-Карлово министър Ананиев окачестви като притеснителна и изрази желание в околните дни да се срещне с управленията на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информацията за нарастването на възнагражденията в лечебните заведения, защото нарастването на средствата за активност е от 1 юли, докладите се вършат през август и информацията идва през септември.

 

dnes.dir.bg

  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР