Синдикатите и работодателите подписаха Национално тристранно споразумение за съвременните предизвикателства

...
Синдикатите и работодателите подписаха Национално тристранно споразумение за съвременните предизвикателства
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели заровили томахавките с Тристранно споразумение

Синдикатите и работодателите подписаха Национално тристранно съглашение за актуалните провокации пред България. Това стана ясно на брифинг в Гранитна зала на Министерски съвет.

Целта на съглашението е да се посрещат актуалните предизвикателтва в региона на бизнеса, стопанската система, обществената отбрана, енергетиката, Зелената договорка, образованието, демографията, миграцията, трудовия пазар и приходите. Всички провокации са съсредоточени в краткосрочни, средносрочни и дългсрочни цели.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подсети, че концепцията за Националното тристранно съглашение се родила преди към година на среща с работодателите и синдикатите. Трябва България да бъде една съвременна страна, с съвременни работодатели и хора с съвременни синдикати, с които да има постоянни обществени сътрудници , посочи Домусчиев.

Опитахме се да заровим томахавките по доста въпроси и след доста срещи успяхме да реализираме консенсус по доста тематики. В рамките на идващите осем месеца по всички ограничения в съглашението би трябвало да бъдат направени нужните законодателни промени и промени, посочи ръководителят на КРИБ.

Това не е нещо, което би трябвало да чакаме идващите 10 години, а в идващите 6 месеца, с цел да можем да създадем среда за правене на бизнес и обществен живот в България, настоя той. Домусчиев уточни, че съглашението ще има съществено значение за превъзмогване на рецесията с ковид.

Васил Велев от АИКБ уточни, че е реализирано единодушие за обезпечаване на съгласуваност и пазарно обединяване до края на актуалната година.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че без значение от времето до края на сегашния мандат на държавното управление договореностите сред синдикатите и работодателите лежат по-далеко . Ние претендираме, че с договореностите предлага, на който и да ръководи страната, да се преценява с целите в съглашението, настоя Димитров.

Председателят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов добави, че в България има доста общини, доста области, която административна конструкция основава доста проблеми. Това е област, в която би трябвало да се работи, настоя Манолов и уточни, че повече студенти би трябвало да бъдат одобрявани в приложните специалности за сметка на други, които нямат необятно приложение.

Той желае механизъм, съгласно който студентите, приключили висше обучение държавна поръчка да поработят за страната, която им платила образованието. Манолов желае да се постави ред в Държавното публично обезпечаване и кой какви осигурителни вноски да заплаща. КТ " Подкрепа " желае и цялостна промяна в общественото подкрепяне.

Социалният министър Деница Сачева уточни, че една от най-важните точки от съглашението е за минималната работна заплата, която ще се договоря по специалности. Все още България не е задоволително обществена страна и системата има потребност от съществени промени и усъвършенстване , призна общественият министър. Най-големият компромис от страна на работодателите бил, че трите дни болнични ще се заплащат от тях.

Енергийният министър Теменужка Петкова разяснява, че Националното тристранно съглашение урежда визията за развиване на разнообразни браншове. От това по какъв начин ще се развива енергетиката, зависи до каква степен ще бъде конкурентноспособен българският бизнес, уточни тя и добави, че съглашението дава ясна визия за бъдещето на Маришкия басейн.

Постигнато е единодушие за цялостната либерализация на пазара на електрическата сила , което ще стане факт сред 3 и 5 години. всяка една държава-членка на Европейски Съюз сама би трябвало да има опция да дефинира своя енергиен микс.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов уточни, че съглашението е със статут на национални цели и се засягат доста тематики - бизнес, стопанска система, обществена отбрана, енергетика, Зелената договорка, обучение и демография. Обвахваща доста огромен компелск от отговорности, които би трябвало да осъществим, увери икономическият министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР