Синдикати, ректори и студентски съвети настояват минималната заплата на асистентите

...
Синдикати, ректори и студентски съвети настояват минималната заплата на асистентите
Коментари Харесай

1880 лв. да стане минималната заплата на асистентите във ВУЗ

Синдикати, ректори и студентски препоръки упорстват минималната заплата на асистентите да бъде 1880 лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

За не по-малко от 1880 лева минимална месечна работна заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения (асистент – б.а.) упорстват от Националният браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите, Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) и Синдикат „ Висше обучение “ към КТ „ Подкрепа “. Организациите са изпратили писмо с настояванията си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, оповестява ръководителят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева.

По думите й изпратеният документ е в отговор на писмо от министъра до обществените сътрудници.

Друго искане на организациите е за нарастване на размера на стипендиите на студентите. Към момента минималната е 85 лева, а оптималната – 180 лева В писмото си до министъра обществените сътрудници упорстват те да бъдат увеличени до надлежно 120 и 200 лева

„ Не одобряваме дискриминационния метод на държавното управление, тъй като нарастването на заплати за учителите е от месец януари 2023 година, за университетския състав от месец август, а за стипендиите на учащите - от 1 юли, които за държавните висши учебни заведения действително ще са от месец септември или месец октомври т.г. “, гласи част от писмото до министъра.

Синдикатите, ректорите и студентските препоръки пишат още, че не одобряват обстоятелството, че с повишаването на брутния вътрешен артикул, средствата за обучение, включително за висше обучение и просвета, понижават от 4,5 % на 4,1 %. Това е на фона на оповестеното от държавното управление, че образованието е народен приоритет, пишат още организациите. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР