Синдикати и работодатели седнаха на една маса и призоваха министъра

...
Синдикати и работодатели седнаха на една маса и призоваха министъра
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Синдикати и работодатели седнаха на една маса и приканиха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме съответни ограничения за прекратяването на спекулативното повишаване на тока.

 Глоби за 6 млн. лв. наложи Комисия за защита на конкуренцията на два електроразпределителя
Глоби за 6 млн. лв. наложи Комисия за защита на конкуренцията на два електроразпределителя

За корист с господстващо състояние

Вчера в Министерството на енергетиката се организира работна среща с министър Теменужка Петкова, ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, представители на държавните компании в бранша, както и представители на Независимата енергийна борса, и сдружения на търговците на електрическа енергия. Срещата беше проведена по искане на работодателски и синдикални организации във връзка повишението на цената на тока.

Според обществените сътрудник в края на годината се следи голословно и без връзка с действителностите в бранша доста нарастване на цената на електрическата енергия за бизнеса.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев сигнализира, че през последните седмици търговците на електрическа енергия желаят едностранно повишение на цените с сред 30% и 65% . В този подтекст Велев показа особено писмо за поддръжка от министъра на стопанската система, в което се предлагат някои съответни ограничения за влияние.

 Синдикати и работодатели предизвестиха за умозрителен растеж в цената на тока
Синдикати и работодатели предизвестиха за умозрителен растеж в цената на тока

КНСБ, КТ " Подкрепа ", КРИБ, БСК и АИКБ излязоха с позиция

След дълга полемика представителните на национално ниво работодателски и синдикални организации се сплотиха към следното :

- Работодателските организации предлагат на близо 50 000 компании, техни членове, които са присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение и имат цени или уведомления за едностранно повдигане на цените на дейната сила над 76 лв. за мегаватчас (0,076 лева за киловатчас) да преминат от свободния към контролирания пазар от 1 февруари 2018 година, където ще имат цена от 76 лева./МВТЧ. За задачата те следва до 10 януари 2018 година да създадат съобщение по надлежния ред.

- Бизнесът и синдикатите упорстват министерството на енергетиката да предприеме всички нужни ограничения за увеличение на предлагането на електрическа енергия на сегмента за дълготрайни контракти на енергийната борса.

- Призовават БЕХ, БНЕБ и КЕВР в интензивен порядък да подхващат нужните дейности за смяна на разпоредбите, графиците и работното време на Независимата енергийна борса с оглед увеличение на опциите за предложение на електрическа енергия и недопускане на пазарни операции.

 Работодатели се чудят ще има ли бистрота на пазара на електрическа енергия
Работодатели се чудят ще има ли бистрота на пазара на електрическа енергия

АОБР смята, че на свободния пазар електрическа енергия се предлага единствено от АЕЦ Козлодуй, Топлоелектрическа централа Марица изток 2 и от време на време от НЕК

Работодатели и синдикати декларират, че ще наблюдават обстановката на пазара на електрическа енергия и ще пристъпят към организирането на взаимни митинги , в случай че не бъде овладян спекулативния растеж на цените на електрическата енергия.

След края на срещата Красимир Дачев от Българска търговско-промишлена палата уточни, че нарастването е парадоксално - има произвеждане на повече ток, а цените се покачват. " Ние получаваме по-високи цени от 120 лева на мегаватчас, което значи, че някъде по средата има далавера. Тя не отива в производителите и потребителите, а в търговците на електрическа енергия, които доста елегантно употребяват борсата, с цел да узаконяват тези игри. Те са десетина. На процедура цяла България работи за десетина индивида ", отсече Дачев.

Антон Иванов от КНСБ установи, че в България " имаме държавни сдружения, имаме държавни регулатори и имаме държавно следени оператори на пазара, които си обясняваха едно или друго, само че не подхващат нужните дейности. "

" В залата се сподели нещо значимо, когато работодатели и синдикати са на " един ум ", значи нещо в страната не е наред ", съобщи ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

 Държавните енергийни сдружения дават тока си на енергийната борса
Държавните енергийни сдружения дават тока си на енергийната борса

За година на промишлеността са изплатени 300 млн. лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР